Uutinen 10.4.2006

Yhtenäinen EU-ajokortti vuoteen 2012 mennessä

Tarkoituksena on vähentää ajokorttien väärentämistä ja parantaa liikenneturvallisuutta unionin alueella. Uusi ajokortti tulee voimaan jäsenmaissa vuoteen 2012 mennessä ja se tulee korvaamaan 110 erilaista ajokorttia.

Liikennekomissaari Jacques Barrot ja 110 ajokorttia.
Kuva: Euroopan unionin neuvosto.

EU:n liikenneministerit hyväksyivät uuden yhteisen ajokortin maanantaina 27. maaliskuuta Brysselissä. ”EU-ajokortti on olennaisen tärkeä liikenneturvallisuuden kannalta ja taistelussa väärennöksiä vastaan. EU-ajokortti tulee tekemään matkustamisen ympäri Eurooppaa helpommaksi ja ilman turhaa byrokratiaa”, toteaa EU:n liikennekomissaari Jaques Barrot lausunnossaan.

Tarkoituksena on estää ajokortin väärentämistä, parantaa liikenneturvallisuutta ja helpottaa unionin kansalaisten vapaata liikkumista. EU-ajokortti on osa taistelua ”ajokorttiturismia” vastaan, jolloin kansalaiset, jotka ovat joutuneet luovuttamaan ajokorttinsa yhdessä maassa voivat siirtyä toiseen EU-maahan ja helposti saada uuden ajokortin.

Uusi EU-ajokortti on luottokortin mallinen ja siinä on valokuva sekä mahdollisesti mikrosiru. Jäsenmaat voivat valita EU-ajokortin voimassaoloajan kymmenen ja 15 vuoden väliltä. Ne voivat myös päättää, onko tarpeen tehdä lääkärintarkastus jokaisella EU-ajokortin uusimiskerralla. Kansallisten ajokorttien vaihtamiselle yhteen EU-ajokorttiin tulisi kuitenkin pitkät kansalliset siirtymäajat.

26 vuoden aikana kortit tulisi ottaa käyttöön koko unionin alueella.

Ajokorttidirektiivistä on haettu sopua aiemminkin, mutta se on kariutunut lähinnä Keski-Euroopan maiden vastustukseen. Suomi on kannattanut korttien yhtenäistämistä. Euroopan parlamentti hyväksynee hankkeen lähiaikoina.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote 78/2006