Uutinen 8.5.2006

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta

Eurooppa-päivän viettäminen pohjautuu 9. toukokuuta 1950 lausuttuihin Euroopan yhteisön syntysanoihin, niin sanottuun Schuman julistukseen.

Eurooppa-päivän pääjuhlaa vietettiin vuonna 2005 Helsingissä Esplanadin puistossa.
Kuva: Eurooppa-tiedotus.

Toukokuun 9. vuonna 1950 lehdistö oli kutsuttu klo 18:ksi Ranskan ulkoministeriöön Pariisiissa kuulemaan ”mitä tärkeintä tiedonantoa”. Tilaisuudessa Ranskan ulkoministeri Robert Schuman kommentoi ja luki lehdistölle Jean Monnet’n laatiman niin sanotun Schuman julistuksen.

”Ranskan hallitus ehdottaa koko Ranskan ja Saksan hiili- ja terästuotannon asettamista yhteisen korkean viranomaisen alaisuuteen, järjestön, joka on avoin muidenkin Euroopan maiden osallistumiselle”, ehdotettiin julistuksessa. Tästä sai alkunsa Euroopan yhdentymiskehitys, ja tämän pohjalta luotiin nykyinen Euroopa unioni.

Myös Eurooppa-päivän viettäminen pohjautuu tähän. Vuonna 1985 valtioiden ja hallitusten päämiehet sopivat Milanossa, että toukokuun 9. päivää juhlitaan Euroopan päivänä.

Tunnelmia Eplanadin puistossa 9.5.2005.
Kuva: Eurooppa-tiedotus.

Suomessa Eurooppa-päivää juhlitaan nyt kahdettatoista kertaa. Pääjuhla pidetään tänä vuonna Tampereella. Järjestäjinä ovat Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto ja Euroopan komission Suomen edustusto yhteistyössä Eurooppalaisen Suomen kanssa.

Eurooppa-päivän vuoden 2006 juliste.

Eurooppa-päivää juhlitaan 12 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Lisätietoja päivän tapahtumista löytyy muun muassa Eurooppalaisen Suomen sivuilta.

Myös Eurooppa-tiedotus on mukana eri puolilla Suomea järjestettävissä Eurooppa-päivän tapahtumissa.

Lisätietoja:

Euroopan unionin historia/vuosi 1950

Liputus Euroopan unionin lipulla
Sisäasiainministeriö suosittaa liputusta

Eurooppa-päivänä

Euroopan unionin lipun historiasta

Eurooppa-päivän julisteita vuodesta 1996