Uutinen 19.5.2006

Päätös Bulgarian ja Romanian liittymisajankohdasta lykkääntyi syksyyn

Euroopan komissio julkaisi 16.5. raporttinsa Bulgarian ja Romanian kelpoisuudesta EU:n jäseniksi. Komission mukaan maiden liittyminen unioniin vuoden 2007 alussa edellyttää, että ne jatkavat vaadittuja uudistuksia. Muussa tapauksessa maakaksikon jäsenyyttä voidaan lykätä vuoteen 2008.

Euroopan parlamentille Strasbourgissa 16.5.2006 Bulgarian ja Romanian edistysmisraportit esittelivät komission puheenjohtaja José Barroso ja laajentumiskomissaari Olli Rehn.
Kuva: Euroopan komissio

Bulgarian ja Romanian suurimmat puutteet liittyvät erityisesti oikeus- ja sisäasioihin. Erityisesti Bulgarialta vaaditaan edelleen uudistuksia oikeusjärjestelmään sekä toimia korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi. Komission puheenjohtaja Barroson mukaan EU:n on kunnioitettava olemassa olevia sitoumuksiaan, mutta samalla on pidettävä huoli, että liittyvät maat täyttävät vaadittavat liittymiskriteerit.

Alunperin lopullinen päätös Bulgarian ja Romanian liittymisestä unionin jäseniksi piti tehdä kesäkuun EU:n huippukokouksessa. Komissio julkaisee kuitenkin vielä lokakuun alussa seurantaraportit maiden edistymisestä. Lopullinen päätös Bulgarian ja Romanian liittymisajankohdista siirtyy lokakuulle Suomen EU-puheenjohtajakaudelle.

Bulgarian ja Romanian unioniin liittymisajankohta voidaan siirtää vain vuodella. Viimeistään vuonna 2008 maat liittyvä EU:hun. Jos maat eivät silloin täytä kaikkia ehtoja, unioni voi liittää maiden jäsenyyteen erillisiä turvalausekkeita. Esimerkiksi maat rajataa väliaikaisesti unionin rikos- ja poliisiyhteistyön ulkopuolelle.

Bulgarian seurantaraportti (englanniksi, ilmestyy suomeksi myöhemmin)

Romanian seurantaraportti (englanniksi, ilmestyy suomeksi myöhemmin)

Bulgaria etenee EU-jäseneksi (Tietosivu 3/2005)

Romania etenee EU-jäseneksi (Tietosivu 2/2005)