Uutinen 19.5.2006

Savolaiset kielikylvyssä Euroscolassa

Leppävirran lukion 30-henkinen iskujoukko mursi rohkeasti kielimuuria Euroopan parlamentin järjestämässä Euroscolassa. Mukana oli noin 350 opiskelijaa kolmestatoista EU-maasta.

Leppävirran lukion Euroscola –ryhmä haki EU-tietoa Euroopan parlamentista.

– Kuulin Euroscholasta kolleegaltani ja pistin paperit vetämään parlamentin Suomen tiedotustoimistoon, kertoo matkan organisaattoori, historianopettaja Markus Harard. Leppävirtalaiset suunnistivat Strasbourgiin Pariisin kautta, johon he tutustuivat kolmen päivän ajan.

Euroopan parlamentissa vieraat otettiin juhlallisesti vastaan ja rakennus valtavine istuntosaleineen teki vaikutuksen. Leppävirtalaiset kiittelivät puitteita ja päivän organisointia, mutta päällimmäiseksi mieleen ovat jääneet kontaktit muihin nuoriin. Avauskokouksessa oppilaitokset esittelivät vuorollaan itsensä minuutin puheenvuoroilla. Varsinainen sisältötyöskentely tapahtui työryhmissä. Työryhmien teemoina olivat Euroopan perustuslaki ja demokratia, ympäristö, liikenne ja energia, Euroopan paikka maailmassa, koulutus, kulttuuri ja urheilu sekä Euroopan tulevaisuus.

Henna Korhonen ja Tuomas Räsänen pitivät pienryhmäkeskusteluja erittäin mielenkiintoisina. – Mukava oli huomata, että suomalaisella kielitaidolla pärjää ihan hyvin, kunhan vain uskaltaa avata suunsa, Tuomas kommentoi. Hennan havainto oli se, että maiden erilaisuudet tulivat selvästi näkyviin painotuksissa. – Keskieurooppalaiset olivat esimerkiksi kovin halukkaita lisäämään bensiinin ympäristöverotusta ja panostamaan joukkoliikenteeseen. Harvaanasutussa Suomessa nuortenkin näkökulma on vähän erilainen.

Eurogame-kisan finaali käytiin parlamentin suuressa istuntosalissa.

Aino Lyytikäiseen tulkkaus teki vaikutuksen. – Voi vain kuvitella millaista meno on, kun käytössä ovat kaikki viralliset kielet.

Päivään sisältyi myös Eurogame, jossa nelihenkiset joukkueet ratkoivat eri kielillä tehtyjä kysymyksiä.

Leppävirtalaiset vakuuttavat, että Euroscola vastasi odotuksia. Jouko Haatainen ja Veli-Matti Partanen kertovat saaneensa hyvää lisätietoa parlamentin toiminnasta. – Suomalaisia meppejä olisi ollut mielenkiintoista tavata työpaikallaan. Tämän puute aiotaan korjata kutsumalla joku parlamentaarikoista vierailulle Leppävirralle.

Teksti. Martti Ruokolainen, Pohjois-Savon Eurooppa-tiedotus

Kuvat: Leppävirran lukion euroscola ryhmä

Mikä on Euroscola

Euroscola on Euroopan parlamentin oma ohjelma lukioille, ammatillisille oppilaitoksille ja peruskoulun ylimmille ikäluokille (16-19 -vuotiaille). Euroscola on nuorten kokous, johon kutsutaan koululaisryhmiä eri puolilta Euroopan unionia. Euroscola-päivät järjestetään Euroopan parlamentin tiloissa Strasbourgissa. Työkielinä ovat pääasiassa ranska ja englanti. Päiviä järjestetään vuosittain n. parikymmentä. Hieman nuoremmille peruskoululaisille (14-15 -vuotiaille) suunnattuja Euroscola-päiviä on yleenäs muutama vuodessa.

Lisätietoja ja ilmoittautumislomake löytyvät Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston sivulta. Ilmoittautumisaika ensi syksyä varten päättyy toukokuun lopussa.