Uutinen 22.5.2006

Lahdessa valmistaudutaan huippukokoukseen sekä virkamieskokouksiin

Lahdessa järjestetään Suomen puheenjohtajakaudella kaksi virkamieskokousta sekä epävirallinen EU-maiden päämiestapaaminen. Huippukokous pidetään perjantaina 20. lokakuuta Sibeliustalossa. Kokouksen yhteydessä järjestetään ylimääräinen kolmikantainen sosiaalihuippukokous, johon osallistuvat Suomen lisäksi kaksi seuraavaa puheenjohtajamaata eli Saksa ja Portugali sekä Euroopan tason työmarkkinajärjestöt.

Sibeliustalon vanha tehdasmiljöö kylpi auringonvalossa perjantaina 12.5., kun vahvistus EU:n epävirallisen päämiestapaamisen kokouspaikasta saapui.

Sibeliustalolla jännitystä ilmassa

Lahden satama ja Sibeliustalo kylpevät auringonvalossa perjantaina 12. toukokuuta aamupäivällä, kun Sibeliustalon kongressipäällikkö Anu Kärkkäisen matkapuhelimeen singahtaa odotettu tekstiviesti, mitä tutkitaan jännittynein ilmein. Euroopan päämiesten huippukokouksen pitopaikaksi on varmistunut Lahti ja Sibeliustalo – enää ei tarvitse jossitella. Katse kääntyy kohti syksyä odottavin mielin. Kaupungissa iloitaan ja ollaan valmiita ottamaan vastaan merkittävät vieraat.

Euroopan unionin maiden päämiehet kiitävät lokakuisena perjantaina Helsinki-Vantaan lentokentältä noin tunnissa autoillaan suoraan Lahteen Vesijärven rantamaisemiin yksipäiväiseen kokoukseen.

Heidän lisäkseen erilaista avustajakaartia sekä mediaa on tulossa useammaksi päiväksi paikkakunnalle arviolta toista tuhatta.

Anu Kärkkäinen kertoo, että vanhassa radiomastojen kaupungissa on kokemusta ja osaamista muun muassa kansainvälisestä mediasta talviurheilun kautta. Majoituskapasiteettia löytyy Lahdesta ja lähialueilta. Tosin Sibeliustalon tuntumasta puuttuu korkean tason hotelli, jolle olisi käyttöä ympäri vuoden, mistä aiheesta on käyty aika ajoin kippakkaakin keskustelua paikkakunnalla.

– Kokousjärjestelyt ovat aina monien tekijöiden ja asioiden summa. Me tarjoamme puitteet, paikan kokoukselle. Sibeliustalolla on ammattitaitoinen henkilökunta, joka toimii aina järjestäjän toiveiden mukaisesti. Meillä on yhdessä kokemusta jo tuhansista tapahtumista Sibeliustalossa. Poliisi ja turvallisuusviranomaiset hoitavat puolestaan turvajärjestelyt, Kärkkäinen toteaa.

Lahden kokouksen asialistalla ovat näillä näkymin kilpailukykyyn liittyvät asiat, kuten innovaatiopolitiikka ja energiasektori. Epävirallisessa tapaamisessa EU-maiden johtajat voivat keskustella vapaamuotoisesti ja luottamuksellisesti – keskusteluilla pohjustetaan tulevia päätöksiä. Epävirallisen tapaamisen esikuvana on viimesyksyinen Hampton Courtin kokous Iso-Britanniassa, maan puheenjohtajakaudella.

Lahti on valmis vastaanottamaan merkittäviä vieraita syksyllä. Kokousten pitopaikkana on Vesijärven rannalla sijaitseva Sibeliustalo.

Pelastusylijohtajat ja työllisyyspääjohtajat myös Lahdessa

Sibeliustalon syksy on aina kirjava ja monipuolinen, nyt lisäväriä sinne tuovat myös virkamieskokoukset. Syyskuussa (28. – 29.9.) paikalla kokoontuvat pelastusylijohtajat ja joulukuussa (4. – 5.12.) puolestaan työllisyyspääjohtajat. Nämä virkamieskokoukset ovat kaksipäiväisiä ja molempiin kokouksiin on tulossa noin sata virkamiestä. Myös näiden kokousten arvellaan vetävän muun muassa kansainvälistä mediaa paikalle.

Työllisyyspääjohtajien kokouksen asiasisältöä valmistellaan työministeriössä, mutta kokouksen tilaaja on EU-puheenjohtajuussihteeristö. Kärkkäinen kertoo, että vanha tehdasmiljöö sopii hyvin työllisyyspääjohtajille, sillä sama rakennus työllistää edelleen, tosin eri tavalla.

Pelastusylijohtajien kokous on puolestaan sisäministeriön käsissä. Ministeriöstä kerrotaan, että pelastusylijohtajakokous on virkamieskokous, johon osallistuu eri maiden pelastuspalveluasioista vastaavat ylimmät johtajat ministeriöistä tai keskusvirastoista. Ylijohtajien lisäksi kustakin maasta osallistuu yleensä yhdestä kahteen muuta virkamiestä. Osallistujina on myös virkamiehiä EU:n toimielimistä. Osallistujat ovat 32 maasta: EU-maat, ETA-maat Norja, Islanti ja Liechtenstein sekä hakijamat Romania, Bulgaria, Kroatia ja Turkki.

Kokouksen asialistan tekee komissio ja sisällöstä ei vielä tässä vaiheessa ole tarkempaa tietoa.

– Yleensä aiheet liittyvät ajankohtaisiin pelastuspalveluasioiden kehittämistä EU:ssa koskeviin kysymyksiin, kuten esimerkiksi EU:n antaman pelastuspalveluavun tehostamiseen ja jäsenmaiden käytännön yhteistyön vahvistamiseen, kertoo neuvotteleva virkamies Kirsi Rajaniemi sisäministeriön pelastusoastolta.

Kokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa eli kukin puheenjohtajamaa järjestää kokouksen omalla kaudellaan. – Kokouksen ajankohta osui Sibeliusviikoille, joten oheisohjelmassa on luonnollisesti konsertti Sibeliustalolla. Illanvietossa tutustutaan päijäthämäläiseen ruokaperinteeseen. Lisäksi ohjelmaan sisältyy iltavastaanotto kaupungintalolla, Kirsi Rajaniemi toteaa.

Kongressipäällikkö Anu Kärkkäinen kertoi, että kokousjärjestelyt ovat aina monien tekijöiden ja asioiden summa. Hän itse on ollut vuodesta 1990 lähtien mukana monissa kansallisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa.

Olemme tyytyväisiä saldoon

Virkamieskokousten ja huippukokouksen lisäksi Lahdessa keskustellaan vielä Venäjän ja EU:n suhteista marraskuussa (17. – 18.11.), jolloin Sibeliustalo on valmistautunut vastaanottamaan 250 – 400 kongressivierasta Suomi-Venäjä-Seuran kongressiin.

– Olemme kaikkinensa tyytyväisiä puheenjohtajakauden tuomaan kokousten saldoon. Epävirallinen päämiestapaaminen on historiallinen kokous Lahdelle. Vuodesta on muutenkin tulossa hyvä kokousvuosi, kertoo Anu Kärkkäinen, jolta löytyy rautaista kokemusta kokousjärjestelyistä. Hän on ollut vuodesta 1990 lähtien töissä eri kokoustaloissa ja mukana monissa erilaisissa kansallisissa sekä kansainvälisissä tapahtumissa.

Teksti ja kuvat: aluetiedottaja Helena Kiiskinen, Päijät-Hämeen Eurooppa-tiedotus