Uutinen 28.5.2006

EU:n maatalousministerit astuvat näyttämölle Oulussa

Suomen puolivuotisella EU-puheenjohtajakaudella heinä-joulukuussa 2006 Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa järjestetään neljä EU-kokousta Oulussa ja yksi Kuusamossa. Lisäksi Helsingissä kokoustava budjettikomitea vierailee Kuusamossa tutustumassa muun muassa Oulangan kansallispuistoon heinäkuun lopulla.

Oulun kaupunginteatterissa järjestetään syyskuun lopulla rinnakkain kaksi EU-kokousta.
Kuva: Oulun kaupunki.

Maatalousministerit pohtivat maataloussektorin tulevaisuuden haasteita

Suurin Oulussa järjestettävistä kokouksista on maatalousministerien epävirallinen kokous 24.-26. syyskuuta, jonne odotetaan noin 160 kokousvierasta. Tämän kokouksen kanssa rinnakkain järjestetään noin 90 virkamiehen maatalouden erityiskomitean kokous. Kokouksiin osallistuu nykyisten unionin 25 jäsenmaan lisäksi edustajia hakijamaista. Nämä kaksi kokousta pidetään Oulun kaupunginteatterissa, jonka suurelle näyttämölle pyöreä kokouspöytä rakennetaan. Kokousten järjestäminen rinnakkain onnistuu käytännössä siten, että ministerit käyvät tutustumassa alueen maa- ja metsätalouteen maanantaina 25.9. ja kokoustavat teatterilla tiistaina 26.9. erityiskomitean tehdessä päinvastoin. Maatilavierailuiden ansiosta suomalaisella maataloudella onkin oiva tilaisuus esittäytyä eurooppalaisille maatalouspäättäjille kokouksen aikana.

Epävirallisessa kokouksessa ei tehdä päätöksiä, mutta siellä käydyt keskustelut eivät tietenkään ole merkityksettömiä. Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että tulevassa epävirallisessa maatalousneuvostossa tarkastellaan lähes kymmenen vuotta sitten luotua eurooppalaisen maatalouden mallia ja arvioidaan sen kehittymistä yhteisen maatalouspolitiikan uudistusten jälkeen. Tavoitteena on vahvistaa valittua maatalouspolitiikan mallia ja paneutua erityisesti maataloussektorin tulevaisuuden haasteisiin. Koko puheenjohtajakauden pääteemana maatalousasioissa on innovatiivinen, kilpailukykyinen ja kestävä eurooppalaisen maatalouden malli.

EU:n maatalousministerit vierailevat myös maatilalla.
Kuva: MMM:n kuvapankki.

Sillä välin kun ministerit istuvat kokouksessa, täytyy ohjelmaa järjestää heidän puolisoilleen, jotka myöskin saapuvat kokousvieraiksi kaupunkiin. Puolisot pääsevät tutustumaan tarkemmin Oulun kaupunkiin ja heille järjestetään myös kulttuuriin painottuvaa ohjelmaa. Kokousjärjestelyissä tärkeällä sijalla on myös laadukas suomalainen ruoka. Oulun kaupunki tuleekin tarjoamaan kokousvieraille illallisen. Se, kuuluuko perinteinen oululaisruoka rössypottu ruokalistalle, jää nähtäväksi.

Oulussa kokoontuu myös EU:n kauppapolitiikan neuvoa-antava elin, 133-komitea

Oulussa järjestetään lisäksi 5.-6. lokakuuta 133-komitean (kauppapolitiikan neuvoa-antava elin) kokous, jonne odotetaan noin 70 kokousvierasta. Kyseessä on epävirallinen päällikkökokous, jollaisen jokainen EU:n puheenjohtajamaa järjestää kerran puheenjohtajakautensa aikana. Keskustelun aiheet eivät vielä ole varmistuneet, mutta mahdollisesti ainakin WTO:n Dohan-keskustelukierros tulee olemaan esillä. Kokoukseen liittyy myös käynti paperitehtaalla.

Joulukuussa Oulussa nähdään vielä EU:n liikenneattaseatkin

Joulukuun 13.-15. Oulussa kokoontuvat EU:n jäsen- ja hakijamaiden (EU27) liikenneattaseat sekä komission ja neuvoston sihteeristön edustajat. Kaikkiaan kokoukseen odotetaan noin noin 70 osallistujaa. Liikenneattaseoille on tarkoitus esitellä erityisesti maamme liikenteellisiä erityisolosuhteita. Kokouksen ajankohta ja pitopaikka tarjoaa mahdollisuuden monelle eteläisemmälle EU-maalle ehkä yllättävienkin talviolosuhteiden esittelylle.

Kokousvieraille esitellään myös Oulangan kansallispuistoa.
Kuva: UM/Matti Tirri.

Kuusamo tarjoaa EU-kokousvieraille upean luonnon

Kuusamossa järjestetään 3.-5. syyskuuta maahanmuutto-, raja- ja turvapaikka-asioiden strategisen komitean kokous (SCIFA). Kokous pidetään Rukalla ja sinne odotetaan noin 150 kokousvierasta. Kokousvieraat tutustuvat myös suomalaiseen rajatoimintaan. EU-puheenjohtajuussihteeristöstä kerrotaan, että kokouksen jälkeiseen ohjelmaan kuuluu muun muassa koskenlaskua ja vaellusta.

Myös EU:n budjettikomitea, jonka varsinainen kokous pidetään Helsingissä, vierailee Kuusamossa tutustumassa muun muassa Oulangan kansallispuistoon heinäkuun loppupuolella.

Kuusamo haluaa tarjota kokousvieraille luontoon perustuvia matkailuohjelmapalveluita sekä kuusamolaisia ruokaherkkuja.

Teksti: Sari Matinaho / Pohjois-Pohjanmaan Eurooppa-tiedotus.