Uutinen 2.6.2006

EU näkyy syksyllä Etelä-Karjalassa

Lappeenranta ja Imatra ovat syksyllä EU-vieraiden kokous- ja kohtauspaikkana.

Syyskuun 1.-2. saapuvat EU:n ulkoministerit Lappeenrantaan epäviralliseen ulkoministerikokoukseen. Pohjoisen ulottuvuuden virkamieskokouksen osanottajat tapaavat Imatralla lokakuun lopulla.

Viipurin portti johdattaa vieraat kokouspaikkanan toimivalle Lappeenrannan linnoituksen alueelle.

Lappeenrannan ulkoministerikokous keskittyy linnoitukseen

Linnoituksen alueelle ei ulkopuolisilla ole asiaa kolmeen päivään syyskuun alussa kun EU:n ulkoministereiden epävirallinen ministerikokous eli Gymnich kokoontuu Lappeenrannassa.

Linnoituksen asukkaita kielto ei koske ja heille onkin asiasta jo tiedotettu helmikuussa. Kaupunkilaisilta ei ole tullut juuri ainuttakaan kielteistä kommenttia puheenjohtajuusjärjestelyistä. Kesäkuun alussa pidettävässä infotilaisuudessa asukkaat saavat tietää järjestelyistä lisää, kertoo Lappeenrannan kaupungin II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu. Tavoitteena on, että kokous aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä kaupungin asukkaille.

Lappeenrannan kaupungissa kokous tulee kyllä näkymään. Tapahtumassa hyörii osanottajien, valtuuskuntien, turvamiesten ja järjestäjien lisäksi tiedotusvälineiden edustajia, kaiken kaikkiaan lähes 1000 henkeä. Varsinaiset osallistujat ovat ministereitä EU-jäsenmaista mukanaan kolmen hengen valtuuskunta. Lisäksi kokousedustajia tulee tarkkailijamaista. Mutta määrä voi kasvaakin. Näin suuri tapahtuma vaatii paljon pohdintaa etukäteen ja on muistettava huomata monia pieniä yksityiskohtia, vaikka esimimerkiksi ropiseeko lehdistökeskuksen katto häiritsevästi, jos sattuu satamaan tai paistaako aurinko koko päivän toimittajien silmiin tietokoneiden ääressä? Missä otetaan ministereistä perhekuva tai minne saadaan noin 1000 m2 lehdistökeskus, telttaanko? Vastaus kuuluu, että osa sijoiteaan kontteihin. Arkkitehti suunnittelee siirrettävät kontit, jotka palvelevat lehdistökeskuksena sähköistä mediaa.

Järjestelyt etenevät Alina Kujansivun mukaan aikataulun mukaan. Kokousaluetta ryhdytään rakentamaan elokuun loppupuolella ja viikon verran alueella onkin vilkasta. Kaupunki miettii vielä sopivia lahjoja ministereille. Tehtävä ei ole aivan helppo koska lahjan on oltava jotakin paikallista, kevyesti kuljetettavaa, tarpeellista ja tyylikästä. Vieraiden makuhermoja hivelemään ovat paikalliset kokit suunnitelleet Lappeenranta-menun, joka sisältää herkkuja omalta alueelta kuten lepuskoita, jotka ovat paikallista leipää.

Paikalliset
kokit ovat suunnitelleet maakunnan herkkuja sisältävän Lapeenranta-menun
valloittamaan vieraat.

Kaupunkifoorumi ja kaupunkipoliittinen virkamieskokous

Lappeenrannassa järjestetään vielä 24-25.10.2006 kaksi muuta yllämainittua kokousta, jotka ovat toisiinsa integroidut. Kokousten aiheet liittyvät kaupunkipolitiikkaan ja kaupunki valmistelee parhaillaan teemoja yhdessä sisäasiainministeriön kanssa. Kokouksen osallistujat ovat kunta-ja aluehallinnon asiantuntijoita ja päättäjiä, EU vieraat taas ovat kaupunkipolitiikasta vastavien ministeriöiden edustajia.

Pohjoisen ulottuvuuden kokous Imatralla

Syyskuun lopulla pidettävän kokouksen pitopaikka on Imatran Valtionhotelli. Torstaina syyskuun 21. päivänä tulevat ensimmäiset illallisvieraat. Kokoukseen osallistuu virkamiehiä myös muista kuin EU-maista mm. Islannista, Norjasta ja Venäjältä. Kokouksessa on virkamiesten lisäksi mukana Euroopan parlamentin ja alueiden komitean edustajat.

Lappeenrannassa ja Imatralla pidetään ulkoministerikokouksen jälkeen Euroopan raja-alueiden liiton (AEBR) vuosikokous 13-14.9. Tähänkin kokoukseen on odotetaan noin 300 vierasta.

Imatralla valmistellaan pohjoisen ulottuvuuden uutta kehysasiakirjaa. Kokouspaikkana on Valtionhotelli.

Kokouksessa valmistellaan uutta kehysasiakirjaa, koska nykyinen pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelma päättyy tämän vuoden lopulla. Uusi kehysasiakirja merkitsee pohjoisen ulottuvuuden politiikan vakaata jatkumista ja se allekirjoitetaan Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Kokousvieraat saavat tutustua pohjoisen ulottuvuuden toimintaan myös konkreettisesti vierailukäynneillä muun muassa raja-alueelle ja Imatra-Svetogorsk –kaksoiskaupunkiin.

Sekä Lappeenranta että Imatra haluavat käyttää tämän ainutlaatuisen tilaisuuden näyttää vieraille paikkakuntien kauneimmat puolet. Useamman talon kyljessä on maalari tai timpuri korjaamassa ja paikkaamassa. Euroopan unionin pitkä raja tarjoaa eksotiikkaa ”rajattoman Euroopan” kansalaisille. Kaikki kukkaistutukset, maalatut talot ja korjatut kadut jäävät myös alueen asukkaiden iloksi.

Teksti ja kuvat: Aluetiedottaja Anneli Nevalainen