Uutinen 5.6.2006

Eurooppa-tiedotukselta perustietopaketti EU-puheenjohtajakaudesta

Eurooppa-tiedotus julkaisi esitteen Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 samalla kun valtioneuvoston viestintäyksikkö ja EU-puheenjohtajuussihteeristö julkistivat EU-puheenjohtajakauden visuaalisen ilmeen ja verkkosivuston 31.5.

Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 esitteen kannen on suunnitellut graafikko Mika Launis.

Eurooppa-tiedotuksen esite on 22-sivuinen perustietopaketti EU-puheenjohtajuudesta ja Suomen 1. heinäkuuta alkavan puheenjohtajakauden asioista. Esite vastaa muun muassa kysymyksiin, mitä puheenjohtajamaa tekee, minkälaisiin asiakokonaisuuksiin ja miten se voi vaikuttaa sekä paljonko kuluja puheenjohtajuudesta aiheutuu.

Pääministeri Matti Vanhanen mainitsee haastattelussaan Suomen kauden keskeisiksi aiheiksi mm. energiakysymykset sekä toimet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Hän vastaa myös siihen, miten puheenjohtajuus vaikuttaa pääministerin almanakkaan – ja miten selvitä kiireestä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pohtii keskeisiä odotettavissa olevia ulkosuhdeasioita, kuten kriisinhallintaa, laajentumista ja keskustelua Euroopan rajoista, Kyproksen tilannetta sekä etenemistä EU:n ja Venäjän suhteissa.

– Pohjoisen ulottuvuuden jatko tulee pj-kaudellamme ratkaistavaksi. Se näyttää etenevän kaikin puolin myönteisesti; kaikki kumppanit – Venäjä, Islanti ja Norja – ovat täysimääräiseisesti mukana. Myös EU:n puolella on tapahtunut selvä muutos, kun komissiota myöten kaikki ovat mukana.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki näkee muun muassa WTO:n piirissä käynnissä olevien neuvottelujen ratkaisuhetkien mahdollisesti osuvan juuri Suomen kaudelle.

– Heinäkuun lopulla ja sitten vuoden lopulla on tiukimmat puristukset. Työ tulee olemaan erittäin haasteellista, sillä keskeisimpien neuvotteluosapuolten näkemyserot ovat vielä huomattavat.

Puheenjohtajuus on varsinkin pienelle maalle suuri ponnistus, mutta pienuudesta voi olla myös hyötyä, kuten Suomen EU-suurlähettiläs Eikka Kosonen haastattelussaan toteaa.

– Pienen maan etu on pieni ja toimiva organisaatio, nopealiikkeisyys – myös muutoksissa ja yllätyksissä.

Suomeksi ja ruotsiksi ilmestyvällä Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 -esitteestä löytyvät myös aiemmat ja tulevat puheenjohtajamaat, Suomen kauden istumajärjestys sekä vastaukset seitsemään kansalaisten usein esittämään puheenjohtajuutta koskevaan kysymykseen.

Maksuton esite löytyy verkkosivuilta www.eurooppa-tiedotus.fi/julkaisut, mistä sitä voi myös tilata. Esitteen saa 12.6. alkaen Eurooppa-tiedotuksen asiakaspalveluista kaikissa maakunnissa.

Suomi EU:n puheenjohtajana 2006 -esite

Suomen puheenjohtajakauden 2006 verkkosivut (englanniksi ja ranskaksi)

EU-puheenjohtajakauden verkkopalvelu ja visuaalinen ilme julkistettiin (valtioneuvoston tiedote 178/