Uutinen 18.7.2006

Ministerineuvoston kokouksen julkiset osuudet välitettiin Internetissä

Valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston kokous oli ensimmäinen ministerineuvoston kokous, joka välitettiin Internetissä. Kokouksen julkisia osuuksia saattoi seurata tiistaina 11. heinäkuuta Suomen EU-puheenjohtajakauden verkkopalvelussa englanniksi ja ministerineuvoston verkkosivuilla viidellä kielellä.

Kansalaiset saattoivat ensimmäistä kertaa seurata Euroopan unionin ministerineuvoston kokousta Internetin välityksellä 11. heinäkuuta. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin jäsenmaat sopivat kesäkuussa, että ministerineuvoston kokousten julkisia osuuksia ryhdytään välittämään Internetissä. Suorat lähetykset peilaavat myös puheenjohtajamaa Suomen ajamaa avoimuuspolitiikkaa.

Ecofin-neuvoston Brysselin kokouksen julkiset osuudet koskettivat EU-puheenjohtajamaa Suomen taloudellista ja rahoituksellista työohjelmaa sekä Euroopan investointipankin lainavaltuuksia. Tärkein valtiovarainministerien asialistalla olleista päätöksistä ─ eli muodollinen päätös siitä, että Slovenia toivotetaan tervetulleeksi euroalueen uudeksi jäseneksi tammikuusta 2007 alkaen ─ ei sitä vastoin kuulunut kokouksen julkisiin osuuksiin.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma toimi puheenjohtajana Ecofin-neuvoston kokouksessa. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin jäsenmaiden päätös tehdä ministerineuvoston kokouksista osittain julkisia ei koske EU:n huippukokouksia tai euromaiden epävirallista euroryhmää. Se ei myöskään koske puolustusasioita tai päätöksiä, jotka liittyvät ulkopolitiikkaan tai oikeus- ja sisäasioihin. Kokousten osittaisella avaamisella yleisölle pyritään tuomaan Euroopan unionia lähemmäksi kansalaisia. Toistaiseksi lähetykset julkisista kokouksista välitetään viidellä kielellä (englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi ja espanjaksi), mutta ne on tarkoitus jatkossa välittää kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Neuvoston verkkosivuilla avoimien istuntojen lähetykset ovat osoitteessa www.consilium.europa.eu/videostreaming. Istuntojen verkkolähetykset on lueteltu myös osoitteessa www.eu2006.fi/webcasts.