Uutinen 20.7.2006

Suomen EU-puheenjohtajakausi näkyy Jyväskylässä heinä- ja marraskuussa

EU:n kilpailukykyministereille esitellään muun muassa suomalaisen metsäteollisuuden osaamista. Myöhemmin syksyllä tapaavat elinikäisen ohjauksen asiantuntijat pohtivat kansainvälisen yhteistyön tehostamista.

Jyväskylä Paviljonki toimii kokouspaikkana Jyväskylässä. Kuva: Jyväskylän kaupunki/Hanna Korhonen.

EU:n kilpailukykyministerit pohtivat innovaatioympäristöä Jyväskylä Paviljongissa

EU:n jäsenmaiden ja jäsenyysneuvotteluja käyvien Bulgarian ja Romanian kilpailukykyministerit kokoontuvat epäviralliseen kokoukseen Jyväskylään 10.-11.7. Kokouksen asiavalmisteluista vastaa kauppa- ja teollisuusministeriö. Kokousjärjestelyt hoitaa EU-puheenjohtajuussihteeristö yhdessä Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylä Paviljongin kanssa. Kokoukseen odotetaan kaikkiaan 200-300 osallistujaa.

Järjestelyjen osalta kaupunki vastaa muun muassa kaupungin ilmeestä, liikennejärjestelyistä, vieraanvaraisuudesta kuten vastaanotosta ja lahjoista sekä osallistuu tiedotukseen. Kaupunki on kutsunut osallistujat vastaanotolle sunnuntai-iltana 9. heinäkuuta. Lisäksi kutsuvieraille on järjestetty mahdollisuus seurata jalkapallon MM-loppuottelua kaupunginteatterin näyttämölle rakennetulta valkokankaalta, kertoo Jyväskylän kaupungin yhteyspäällikkö Marketta Mäkinen.

Varsinaisia kokouspäiviä ovat maanantai ja tiistai 10. ja 11.7. Kilpailukykyministereiden epävirallisen kokouksen teemana on paremman innovaatioympäristön luominen Eurooppaan. Kokouksessa pohditaan, mitkä asiat tukevat yritysten omaa halua panostaa tutkimus- ja kehittämistoimintaan ja innovointiin. Koska kokous on luonteeltaan epävirallinen, niin se ei tee päätöksiä eikä myöskään anna päätelmiä.

Jyväsjärven yli ulottuva Kuokkalan silta yhdistää ydinkeskustan Lutakon alueeseen ja Jyväskylä Paviljonkiin.
Kuva: Jyväskylän kaupunki/Joona Nuutinen.

Metsäsäätiö rakentaa alueelle interaktiivisen kilpailukykypuiston, jossa esitellään suomalaista metsäteollisuuden osaamista kokousvieraille ja tiedotusvälineiden edustajille. Puistossa on esillä metsäkone ja metsäkonsimulaattori. Lisäksi tarkoitus on esitellä uusia metsäteollisuuden tuotteita.

Marraskuun elinikäisen ohjauksen asiantuntijaseminaariin osallistuu myös kansainvälisten järjestöjen edustajia

Jyväskylässä järjestetään syksyllä myös toinen puheenjohtajakauden kokous. Marraskuun 6.-7. kokoontuu asiantuntijaseminaari keskustelemaan elinikäisestä ohjauksesta. Tapahtuma on kutsuseminaari ja asiasisällöstä vastaan opetusministeriön kulttuuri- ja tiedepoliittinen osasto. Ministeriöstä kerttomaat, että esillä on muun muassa kansainvälisen yhteistyön tehostaminen elinaikaista ohjausta koskevien politiikkojen ja konkreettisten toimien kehittämiseksi kansainvälisten järjestöjen, kuten OECD:n, ILO:n ja UNESCO:n kanssa. Asiantuntijat tutustuvat kokouksen yhteydessä myös Suomessa käytössä oleviin ohjauspalveluihin. Seminaariin odotetaan noin 200 osallistujaa EU:n jäsenmaista ja kansainvälisistä organisaatioista. Myös Sveitsi, Islanti ja Norjan on kutsuttu.

Jyväskylän Lutakon alue toimii kokousalueena Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella.
Kuva: Jyväskylän kaupunki/Joona Nuutinen.

Puheenjohtajakauden kokoukset ja tapahtumat tuovat Suomeen ja Jyväskylään kokouksiin osallistujien lisäksi myös ulkomaisia toimittajia, jotka kertovat kokousselostusten ohella Suomessa kokemistaan ja näkemistään asioista. Toimittajat ovat tehokas ja tärkeä väylä viedä niin Suomi- kuin Jyväskylä-kuvaa eteenpäin. Jyväskylä esitteleekin itseään koulutuksen, innovaatioiden ja korkean teknologian kaupunkina todetaan Jyväskylän kaupungista.