Uutinen 26.7.2006

Lähi-idän tilanne hallitsi neuvoston kokousta

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui ensimmäistä kertaa Suomen EU-puheenjohtajakaudella 17. heinäkuuta Brysselissä. Neuvoston puheenjohtajana toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja. Neuvoston keskustelua hallitsi viime viikkoina huonontunut Lähi-idän tilanne.

EU:n korkea edustaja Javier Solana ja neuvoston puheenjohtajana toimiva Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Puheenjohtajamaa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi pelkäävänsä, että on vain ajan kysymys milloin eurooppalaiset joutuvat iskujen uhreiksi, mikäli tilanne alueella ei parane. Kokouspäätelmissään EU-maat toivoivat Israelin välttävän kohtuuttomia voimatoimia. Samalla jäsenmaat vaativat siepattujen israelilaissotilaiden vapauttamista ja Israeliin kohdistuvien raketti-iskujen lopettamista. Tuomiojan mukaan EU-maat ovat valmiit lähettämään kriisinhallintajoukkoja Libanonin eteläosiin, mikäli YK päättää käynnistää operaation alueella.

Asialistalla oli myös Länsi-Balkan. YK:n erityisedustaja Martti Ahtisaari osallistui kokoukseen ja kertoi Kosovon statusneuvottelujen etenemisestä. Ulkoministerit keskustelivat myös kriittisessä vaiheessa olevasta WTO-neuvottelukierroksesta. Neuvotteluissa toivotaan nyt konkreettisia tuloksia elokuun puoliväliin mennessä, jotta neuvottelut olisi mahdollista saada päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Muita käsiteltäviä aiheita olivat Iranin ydinohjelma ja ihmisoikeustilanne, unionin Sudan-politiikka, Darfurin rauhansopimuksen tilanne ja Kongon demokraattisen tasavallan tulevat vaalit. Neuvostossa keskusteltiin lisäksi avoimessa istunnossa Suomen puheenjohtajakauden painopisteistä. Lähetys on nähtävänä sekä EU-puheenjohtajakauden verkkopalvelussa osoitteessa www.eu2006.fi/webcasts että neuvoston sihteeristön verkkosivuilla osoitteessa www.consilium.europa.eu/videostreaming.