Uutinen 22.8.2006

EU:n ulkoministerit vaativat vihollisuuksien lopettamista Lähi-idässä

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 1. elokuuta. Brysselissä järjestetyn kokouksen ajankohta oli poikkeuksellinen, sillä elokuu on normaalisti EU:n kesälomakuukausi.

Neuvoston kokouksen puheenjohtajana toimi ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Ylimääräisen kokouksen tavoitteena oli vahvistaa Euroopan unionin sitoutumista Lähi-idän ongelmien ratkaisupyrkimyksiin. Puheenjohtajamaa Suomen ehdottama alustava päätöslauselma vaati Libanoniin ”välitöntä tulitaukoa”, mutta sanamuotojen etsimisen jälkeen EU päätyi vaatimaan ”vihollisuuksien välitöntä lopettamista”. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan välitön tulitauko -muotoilua vastustivat Britannian ja Saksan ohella ainakin Puola, Hollanti ja Tshekki.

Kokouksessa oli esillä myös EU-maiden rooli suunnitteilla olevassa YK:n mandaatin pohjalle rakentuvassa kansainvälisten joukkojen operaatiossa. Ulkoministeri Tuomiojan mukaan EU-maat ovat valmiita toimimaan keskeisenä joukkojen toimittajina Libanoniin mahdollisesti lähetettävissä rauhanturvajoukoissa, mutta muistutti, että rauhanturvajoukkojen lähettäminen on YK:n operaatio, ei EU:n.

Ministerikokouksessa keskusteltiin myös Libanoniin suunnattavasta humanitaarisesta avusta. Euroopan komissio on tähän mennessä avustanut kriisin uhreja 20 miljoonalla eurolla, minkä lisäksi unioni avustaa kehitysmaiden kansalaisten kotiuttamista kriisin jaloista 11 miljoonalla eurolla. EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Benita Ferrero-Waldner toisti viime viikolla kerrotun tiedon siitä, että komissio suunnittelee avustussumman nostamista 50 miljoonaan euroon. Puheenjohtajamaa Suomi kertoi tiistaina, että EU:n ja sen jäsenmaiden yhteenlaskettu avustussumma Libanoniin nousee jo 108 miljoonaan euroon.

Videotallenne lehdistötilaisuudesta