Uutinen 6.10.2006

Euroalue laajenee Sloveniaan vuonna 2007

EU-maiden talous- ja valtiovarainministerit päättivät kokouksessaan Luxemburgissa Slovenian liittymisestä euro-alueeseen vuoden 2007 alussa. Slovenia on siten ensimmäinen itälaajentumisen yhteydessä liittynyt maa, josta tulee talous- ja rahaliiton jäsen. Liettua ja Viro eivät vielä täytä kriteerejä, ja niiden osalta jäsenyys on mahdollinen aikaisintaan vuonna 2008.

Liettuan talousministeri Zigmantas Balcytis (vas.) ja Suomen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma keskustelivat Ecofin-kokouksessa Luxemburgissa. Kuva: Euroopan unionin neuvosto

Sloveniasta tulee 13. euromaa
EU-maiden talous- ja valtiovarainministerit totesivat keskiviikkona 7.6.2006 Luxemburgissa Slovenian talouden olevan eurokunnossa. Maa voi siirtyä yhteisvaluuttaan ensi vuoden alussa. Sloveniasta on siten tulossa euroalueen 13. jäsenmaa.

Slovenian eurojäsenyys menee vielä muodollisesti Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päämiesten käsiteltäväksi. EU:n valtiovarainministerit päättävät lopullisesti asiasta heinäkuussa Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Sloveniassa siirrytään euroihin 1.1.2007. Kuva: Euroopan komissio.

Korkea inflaatio esti Liettuan ja Viron jäsenyyden
Slovenian lisäksi myös Liettua on elätellyt toiveita ottaa eurot käyttöön ensi vuonna. Valtiovarainministerit totesivat maan inflaation kuitenkin liian korkeaksi ja näin ollen euroon siirtyminen voi olla mahdollista vasta 2008. Liettua pettyi kielteiseen päätökseen ja pitää nykyisiä sääntöjä liian epäselvinä ja tiukkoina. Maa on saanut taustatukea muiltakin Itä-Euroopan mailta.

Viro oli kolmas uusi jäsenmaa, joka tavoitteli euroon liittymistä ensi vuonna. Maa kuitenkin luopui tavoitteesta niin ikään korkean inflaation vuoksi. Muut Itä-Euroopan jäsenmaat suunnittelevat siirtyvänsä euroon vuosina 2009–2010.