Uutinen 6.10.2006

Unioni laajenee jo vuoden 2007 alussa

Euroopan komission tiistaina 26.9. julkaiseman raportin mukaan Bulgaria ja Romania ovat valmiita liittymään Euroopan unionin jäsenmaiksi 1. tammikuuta 2007.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso (oikealla) ja laajentumiskomissaari Olli Rehn Euroopan parlamentin istunnossa Strasbourgissa 26.9.2006. (Kuva: Euroopan parlamentti)

Komission suositus tarkoittaa, ettei maakaksikon EU-jäsenyydelle ole käytännössä enää esteitä. Vielä toukokuussa 2006 komissio varoitti, että se voi lykätä maiden liittymistä vuoden 2008 alkuun, mikäli syksyyn mennessä ei tapahdu edistystä.

Romania ja Bulgaria eivät edelleenkään täytä kaikkia EU:n jäsenyysehtoja, vaan puutteita on muun muassa oikeusjärjestelmän toimivuudessa. Myös maiden kyky hallinnoida niille maksettavia EU-tukia on kyseenalainen. Komissio patistaakin maita jatkamaan työtään jäljellä olevien ongelmien ratkaisemiseksi. Mikäli näin ei tapahdu liittymiseen mennessä, maille asetetaan niin sanottuja turvalausekkeita, joilla voidaan rajoittaa esimerkiksi maille maksettavia aluetukia.

Unionin viidennen laajentumisen myötä EU:n jäsenmaiden määrä kasvaa 27:ään ja väkiluku nykyisestä 457 miljoonasta 487 miljoonaan.

Komission tiedote

Raportti Bulgarian ja Romanian edistymisestä

Suomen hallituksen esitys Bulgarian ja Romanian liittymisestä