Uutinen 25.10.2006

Huippukokous sai lahtelaiset liikkeelle

Eurooppa-tiedotuksen Lahdessa torstaina 19. lokakuuta järjestämä keskustelutilaisuus Lahden epävirallisesta huippukokouksesta keräsi runsaat 200 kuulijaa. Kokouksen aattona pidetyssä tilaisuudessa kansalaisilla oli mahdollisuus kuulla ja keskustella päämiestapaamisen teemoista ja kokousjärjestelyistä.

Teollisuusneuvos Arto Lepistö (vasemmalla), suurlähettiläs Harry Helenius ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki. Kuva: Eurooppa-tiedotus

Lahden tapaamisella tärkeä asema

Tilaisuuden avannut ministeri Paula Lehtomäki korosti Lahden epävirallisen tapaamisen tärkeyttä ja sen avaamia mahdollisuuksia päämiesten keskinäisille keskusteluille. Lehtomäen mukaan Lahden tapaaminen on myös tärkeä virstanpylväs Suomen puheenjohtajakaudella, sillä esillä ovat Suomen keskeisimmät painopistealueet, kilpailukyky, energia sekä EU:n ja Venäjän väliset suhteet.

Suomen Moskovan suurlähettiläs Harry Helenius totesi Venäjän merkityksen unionin kumppanina ja erityisesti EU-alueen energian toimittajana viime vuosina kasvaneen. Venäjän suhteet ovat keskustelun aiheena perjantai-iltana, kun kokouksen illallisvieraaksi saapuu Venäjän presidentti Vladimir Putin. Helenius sanoi tapaamisen osuvan sopivaan aikaan, sillä valmisteilla on muun muassa osapuolten välinen uusi kumppanuussopimus.

Keskustelutilaisuus keräsi kongressikeskus Fellmanniin runsaasti kuulijoita. Kuva: Eurooppa-tiedotus

Energia kiinnosti yleisöä

Kongressikeskus Fellmanniin kerääntynyttä yleisöä kiinnostivat erityisesti energiakysymykset. Lahtelaisia mietityttivät muun muassa tulevaisuuden energiaratkaisut ja energian hinta Suomessa. Energiapolitiikasta alustanut teollisuusneuvos Arto Lepistö kauppa- ja teollisuusministeriöstä totesi nykyisen kalliin energian maailman olevan aivan erilainen kuin vielä muutama vuosi sitten osattiin kuvitella. Lepistö ymmärsi myös kansalaisten huolen energiatoimitusten varmuudesta.

Lahden kokousjärjestelyitä esitellyt EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Vilo kertoi valmistautumisen sujuneen erinomaisesti. Vilon mukaan Lahteen odotetaan 200 valtuuskunnan jäsentä ja noin tuhatta toimittajaa. Osallistujajoukkoa kasvattavat lisäksi kokousavustajat ja turvallisuudesta vastaava henkilökunta. Vilo kertoi kokouksen kokonaisbudjetin olevan noin 4,5 miljoonaa euroa, josta noin miljoonan euron arvellaan jäävän Lahden seudulle.

eu2006.fi -verkkopalvelu (englanniksi)

Eurooppa-tiedotuksen puheenjohtajasivut