Uutinen 31.10.2006

Euroopan katseet kääntyvät Lahteen

Lahdessa järjestetään perjantaina 20. lokakuuta Eurooppa-neuvoston epävirallinen huippukokous, jonka pääaiheina ovat unionin innovaatiopolitiikka ja energiaulkosuhteet. Päämiestapaamista edeltää Eurooppa-tiedotuksen Lahdessa torstaina 19. lokakuuta järjestämä avoin keskustelutilaisuus.

EU:n päämiehet kokoontuvat Vesijärven rannalla sijaitsevaan Sibeliustaloon 20. lokakuuta. Kuva: Lahden kaupunki

EU:n päämiehet pohtivat innovaatio- ja energiapolitiikkaa

Epävirallisen tapaamisen tarkoituksena on tarjota EU-maiden johtajille mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun EU:n ajankohtaisista kysymyksistä. Lahden Sibeliustalossa järjestettävän epävirallisen huippukokouksen pääaiheina ovat unionin innovaatiopolitiikka ja energiapolitiikan ulkosuhteet. Kokouksessa keskustellaan myös unionin maahanmuuttopolitiikasta.

Kokouksen jälkeen EU:n valtion- ja hallitusten päämiehet tapaavat illallisella Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Illallisen teemana on unionin ja Venäjän strategisten suhteiden kehitys.

Yleisötilaisuus valottaa kokouksen teemoja

Eurooppa-tiedotus järjestää avoimen keskustelutilaisuuden torstaina 19. lokakuuta kello 19.00-21.00 Lahdessa kongressikeskus Fellmannissa. Tilaisuudessa on mahdollisuus kuulla ja kysyä kokouksen aiheista sekä Suomen valmistautumisesta isännöimäänsä huipputapaamiseen.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron käyttää ministeri Paula Lehtomäki. Suurlähettiläs Harry Helenius Suomen Moskovan-suurlähetystöstä kertoo Euroopan unionin ja Venäjän suhteista. Teollisuusneuvos Arto Lepistö kauppa- ja teollisuusministeriöstä alustaa energiapolitiikasta. Huippukokouksen kokousjärjestelyistä kertoo EU-puheenjohtajuussihteeristön päällikkö Anja Vilo.

Lahti valmistautuu historiansa merkittävimpään kokoukseen

Perjantainen päämiestapaaminen on merkittävin yksittäinen kokous Lahden kaupungin historiassa, sillä paikalla ovat kaikkien EU-maiden johtajat sekä unionin jäsenyyttä hakevien maiden edustajat.

– Perjantaina Lahti on Euroopan poliittisen huomion polttopisteessä. Kokouksen yhteydessä Lahti on Suomen käyntikortti eli edustaa paitsi tietysti itseään myös koko Suomea. Lahti tulee näkymään kaikkien merkittävien eurooppalaisten tv-kanavien lähetyksissä EU-huippukokouksen yhteydessä. Kyseessä tulee olemaan kaupungin historian suurin mediatapahtuma, sillä tuhatta toimittajaa odotetaan saapuvaksi, kertoo Lahden kaupungin tiedotuspäällikkö Sari Pauninsalo.

Lahdessa käytävien keskustelujen sisällöstä riippuu, jääkö Lahti elämään EU-kieleen jonkin siellä tehdyn linjauksen johdosta.

– Toivottavaahan se tietysti olisi. Yleisellä tasolla kokous lisää kaupungin kansainvälistä tunnettuutta ja toivottavasti kasvattaa entisestään paitsi Sibeliustalon kysyntää kokous- ja kongressipaikkana myös muiden lahtelaisten ja koko seudun alan palveluita tarjoavien tilauskantaa, Pauninsalo toteaa.

Kokous näkyy myös katukuvassa

Lahden kaupunkikuvassa EU-kokous näkyy pääväylän Aleksanterinkadun juhlaviireinä, suosittujen vesiurkujen lisäesityksinä ja turva- ja liikennejärjestelyinä. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt, että kaupungin virastoissa ja laitoksissa liputetaan torstaina ja perjantaina.

– Lahden kaupungilla on varsin pieni rooli kokousjärjestelyissä, sillä valtioneuvoston kanslian EU-puheenjohtajuussihteeristö hoitaa suurimman osuuden. Turvajärjestelyt puolestaan ovat poliisin harteilla. Sibeliustalo hoitaa kokouspaikkana merkittävän osan järjestelyistä, kertoo Pauninsalo.

Pressikeskuksessa Lahdella on oma infopöytä, ja kaupunki muistaa kokousvieraita myös omilla lahjoilla. Lisäksi kaupunki järjestää toimittajille vastaanoton kokouksen aattona.

Vanhaan tehdasmiljööseen rakennetussa Sibeliustalossa pidetään Suomen puheenjohtajakaudella päämiestapaamisen lisäksi kaksi virkamieskokousta. Kuva: Eurooppa-tiedotus/Helena Kiiskinen

Sosiaalihuippukokous tuo lisää kokousvieraita

Epävirallisen päämiestapaamisen yhteydessä Lahdessa järjestetään ylimääräinen kolmikantainen sosiaalihuippukokous, johon osallistuvat Suomen lisäksi kaksi seuraavaa puheenjohtajamaata eli Saksa ja Portugali sekä Euroopan tason työmarkkinajärjestöt.

Lahdessa järjestetään Suomen puheenjohtajakaudella myös kaksi virkamieskokousta: pelastusylijohtajien kokous järjestettiin kaupungissa jo syyskuussa ja työllisyyspääjohtajat kokoontuvat Sibeliustalolla joulukuussa.

Teksti: Aluetiedottaja Helena Kiiskinen, Päijät-Hämeen Eurooppa-tiedotus

Eurooppa-tiedotuksen EU-puheenjohtajasivut

Puheenjohtajakauden eu2006.fi -sivut (englanniksi)

Webcast-lähetykset kokousten tiedotustilaisuuksista

Lahden huippukokousta käsittelevän keskustelutilaisuuden ohjelma