Uutinen 30.1.2007

Euroopan parlamentti valitsi uuden puhemiehen

Euroopan parlamentti valitsi 16. tammikuuta uudeksi puhemiehekseen saksalaisen Hans-Gert Pötteringin. Parlamentti aloitti työnsä entistä suuremmassa kokoonpanossa, sillä unionin laajentumisen myötä parlamentti sai 35 romanialaista ja 18 bulgarialaista edustajaa.

Uusi puhemies Hans-Gert Pöttering (kuvassa) seuraa tehtävässä espanjalaista Josep Borrellia, joka toimi puhemiehenä kuluvan vaalikauden ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta. Kuva: Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentti järjestäytyi uudelleen viisivuotisen vaalikautensa puolivälissä. Vuoden ensimmäisessä täysistunnossa parlamentin puhemieheksi valittiin Hans-Gert Pöttering. Parlamentin jäsenet valitsivat keskuudestaan lisäksi 14 varapuhemiestä ja 6 kvestoria.

61-vuotias Pöttering on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 1979 ja toiminut Euroopan kansanpuolueen ja demokraattien (PPE-DE) ryhmän puheenjohtajana Euroopan parlamentissa vuodesta 1999. Uusi puhemies hoitaa tehtävää nykyisen, kesään 2009 ulottuvan vaalikauden loppuun.

Puhemies ohjaa kaikkia parlamentin ja sen elinten toimintoja sekä edustaa parlamenttia kansainvälisissä yhteyksissä.

Parlamentin kokoonpano uudistui

Romanian ja Bulgarian liityttyä Euroopan unioniin 1.1.2007 Euroopan parlamentti sai 35 romanialaista ja 18 bulgarialaista jäsentä. Uusien jäsenten liittyminen nostaa parlamentin jäsenten lukumäärän 785:een. Vuoden 2009 vaalien yhteydessä lukumäärä laskee jälleen 736 jäseneen. Tällöin myös suomalaisten parlamentin jäsenten lukumäärä vähenee yhdellä nykyisestä 14 edustajasta.

Parlamenttiin perustettiin myös uusi poliittinen ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä Identiteetti, traditio ja suvereniteetti (ITS). Poliittisen kartan oikealle laidalle sijoittuvaan ryhmään kuuluu 20 parlamentaarikkoa Ranskasta, Italiasta, Belgiasta, Britanniasta, Itävallasta sekä uusista EU-maista Bulgariasta ja Romaniasta.

Teksti: Maarit Pihlamies/Pirkanmaan Eurooppa-tiedotus

Euroopan parlamentin verkkosivut

Euroopan parlamentin puhemiehen kotisivut

Hans-Gert Pötteringin ansioluettelo

Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät