Uutinen 2.4.2007

Rooman sopimus täyttää 50 vuotta

Euroopan yhdentymisen aloittaneen Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlavuotta vietetään Euroopassa ja maailmalla monin eri tavoin. EU:n saavutuksiin voi tutustua Helsingin rautatieasemalla 27.3. asti sekä myöhemmin juhlavuoden aikana lukuisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea.

Juhlalogon suunnittelukilpailuun osallistui 1700 muotoilualan ammattilaista ja opiskelijaa. Kilpailun voittaneen Yhdessä-logon suunnitteli puolalainen Szymon Skrzypczak.

Aihetta juhlaan

25. 3. 1957 allekirjoitettu Rooman sopimus loi perustan uudelle eurooppalaiselle yhteistyölle. Sopimuksella perustettu Euroopan talousyhteisö oli alun perin vapaakauppa-alue ja tulliliitto, jonka muodostivat Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Jäsenvaltioiden määrä on sittemmin kasvanut kuudesta 27:ään.

Nykyisten EU-maiden välillä ei ole käyty sotaa yli viiteenkymmeneen vuoteen, mikä on pitkälti unionin yhdentymiskehityksen ja laajentumisen ansiota. Eurooppalainen yhteistyö on viidenkymmenen vuoden aikana tuonut kansalaisille myös monia konkreettisia etuja: ihmiset ja tavarat voivat vapaasti liikkua rajojen yli, opiskelu- ja vaihtomahdollisuudet ovat lukuisat ja työskentely toisessa EU-maassa onnistuu ilman suurta byrokratiaa.

Yhteinen raha- ja talouspolitiikka on synnyttänyt EU:ssa työpaikkoja, vauhdittanut kasvua sekä laajentanut tuotteiden ja palveluiden valikoimaa. Kansalaisten elintaso ja sosiaaliturva ovatkin EU:ssa maailman huipputasoa.

Rooman sopimus allekirjoitettiin Roomassa 25.3.1957. Kuva: Euroopan yhteisöt

Juhlintaa Euroopassa ja maailmalla

Juhlavuoden kunniaksi Euroopassa järjestetään erilaisia festivaaleja, seminaareja, näyttelyitä, kilpailuja ja lukuisia muita tapahtumia.

Yksi suurimmista juhlavuoden tapahtumista on valtion- ja hallitusten päämiesten epävirallinen huippukokous Berliinissä. EU:n johtajat kokoontuvat Rooman sopimuksen 50-vuotispäivän kunniaksi Berliiniin 24. ja 25. maaliskuuta. Kokouksessa on määrä antaa poliittinen julkilausuma EU:n arvoista ja tavoitteista. Samaan aikaan Roomassa järjestettävään EU:n nuorten huippukokoukseen osallistuu yli 200 nuorta eri elämänaloilta ja kaikista 27 jäsenvaltiosta.

Rooman sopimuksen juhlinta ei rajoitu pelkästään Eurooppaan, vaan komission yli 120 lähetystöä ympäri maailmaa järjestävät vuoden aikana myös erilaisia tapahtumia. Yhdysvalloissa järjestetään erityiset Eurooppa-viikot EU:n ja USA:n puolivuosisataisen yhteistyön kunniaksi 18.-31.3. Lisäksi esimerkiksi Gabonissa koululaiset voivat osallistua Eurooppa-aiheiseen tietovisaan, Nicaraguassa voidaan nauttia Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta ja Kazakstanissa EU:n nuoriso-orkesterin konserteista juhlavuoden aikana.

Myös Suomessa tapahtuu

Suomessa Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhla huipentuu 9. toukokuuta järjestettävään Eurooppa-päivään. Eurooppa-päivän valtakunnallista päätapahtumaa vietetään tänä vuonna Turussa. Myös muilla paikkakunnilla Suomessa juhlistetaan Eurooppa-päivää erilaisin tapahtumin.

Eurooppa-tiedotus järjestää juhlavuoden aikana yhdessä komission Suomen edustuston kanssa yleisötilaisuuksia juhlavuoteen liittyen kaikissa maakunnissa. Aiheet vaihtelevat EU:n historiasta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

Euroopan yhdentymisen saavutuksia eri aloilla esittelee EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Saksan järjestämä julistenäyttely ”Hei! Täällä puhuu Eurooppa”. Näyttely kiertää kevään aikana ympäri Suomea ja siihen voi tutustua 27.3. asti Helsingin rautatieasemalla, jossa EU:n toimintaa esitellään juhlaviikon ajan.

Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlaa vietetään myös 7-17 -vuotiaille koululaisille suunnatussa Euroopan kevät -kampanjassa, joka käynnistyy 26. maaliskuuta ja jatkuu 30. kesäkuuta asti. Euroopan kevään tavoitteena on aikaansaada keskustelua ja pohdintaa EU:sta koululaisten keskuudessa.

Rooman sopimus 50 vuotta -verkkosivut

”Hei! Täällä puhuu Eurooppa” – julistenäyttely

EU:n toimintaa esitellään Helsingin rautatieasemalla 20.-27.3 (ohjelma)

Rooman sopimusten 50-vuotispäivän johdosta annettu julistus