Uutinen 3.4.2007

Eures-neuvonta leviää uusiin EU-maihin

Turkulaiskollegoidensa luona vierailleet Eures-neuvojat Bulgariasta ja Romaniasta toivovat EU-jäsenyydeltä uutta puhtia maiden turismille ja sitä kautta elintason kohentumista. ”Haluamme tukea koulutusvaihtoa ja liikkuvuutta myös Suomen suuntaan”, neuvojat toteavat.

Eures-logo.

Eures-verkoston tavoitteena on edistää työvoiman liikkuvuutta Euroopassa neuvontapalvelun avulla. Eures-neuvojat ovat asiantuntijoita, jotka auttavat asiakkaita työnhaussa omissa maissaan. EU:n laajuiseen verkostoon kuuluu tällä hetkellä lähes 700 neuvojaa.

Bulgariassa ja Romaniassa verkoston toiminta käynnistyi maiden EU-jäsenyyden myötä. Romaniassa toimii tällä hetkellä 42 neuvojaa ja Bulgariassa viisi. Heidän määränsä lisääntyy tasaisesti. Verkoston tarkoituksena on parantaa bulgarialaisten ja romanialaisten työntekijöiden mahdollisuuksia työskennellä oman maansa ulkopuolella.

Turun työvoimatoimiston vieraina olleet Eures-neuvojat Krasimira Cherkelieva Bulgariasta ja Constantin Cochirlea Romaniasta kävivät vaihtamassa kuulumisia myös Varsinais-Suomen Eurooppa-tiedotuksessa Turussa.

Eures-neuvojien verkostosta on hyötyä yli maiden rajojen. Kuvassa vasemmalta Constantin Cochirlea Romaniasta ja Krasimira Cherkelieva Bulgariasta sekä Tomi Puranen ja Maritta Mikkola Turun työvoimatoimistosta.

EU:n jäsenenä kohti parempaa

Sekä Bulgarialle että Romanialle turismi on tärkeä elinkeino. EU-jäsenyyden odotetaan kasvattavan turismia ja edistävän siten elintason paranemista.

”Myös nuorille toivotaan parempia mahdollisuuksia vaurastumiseen, koulutukseen ja työllistymiseen. Ihmiset odottavat parempaa elämää unioniin liittymisen jälkeen”, neuvojat toteavat.

Eurostatin mukaan vuonna 2005 keskimääräinen minimipalkka oli Bulgariassa 77 euroa ja Romaniassa 72 euroa kuukaudessa. Vastaava luku oli vuonna 2006 noussut Bulgariassa 90 euroon ja Romaniassa 82 euroon.

Työttömyysaste oli Eurostatin mukaan tammikuussa 2007 Bulgariassa 8,5 % ja Romaniassa 7,5 %.

Työntekijöitä myös Suomeen

Bulgariasta ja Romaniasta on lähdetty työnhakuun pääasiassa Saksaan ja muihin Keski-Euroopan maihin. Turun työvoimatoimiston Eures-neuvoja Tomi Puranen odottaa kuitenkin tulevaisuudessa myös Suomeen yhä enemmän työvoimaa EU:n uusista jäsenvaltioista. Purasen mukaan kyselyjä Suomen työmahdollisuuksista tulee esimerkiksi Bulgariasta ja Romaniasta viikottain.

Turun seudulla telakkateollisuus työllistää jo romanialaisia ja bulgarialaisia työntekijöitä. Lisäksi heitä on töissä esimerkiksi kasvihuoneviljelyssä. Krasimira Cherkelievan mukaan Bulgariasta on lähdössä myös koulutettuja ihmisiä töihin ulkomaille, vaikka tällä hetkellä Suomeen tulleista bulgarialaisista suurin osa onkin teollisuuden palveluksessa.

Ulkomaista työvoimaa tarvitaan

Suomi ja Ruotsi ovat avanneet työmarkkinansa kaikkien jäsenmaiden kansalaisille, mikä lisää luonnostaan maiden kiinnostavuutta. Uusista EU-maista tulevien työntekijöiden ongelmana on kuitenkin usein kielitaidon puute. Esimerkiksi Suomessa useimmissa työpaikoissa vaaditaan edelleen suomenkielen osaamista.

”Suomessa on tulevan työvoimapulan vuoksi uusi tilanne, tulevaisuudessa työntekijöitä kaivataan monilla aloilla ja ulkomaalaiselle työvoimalle on kysyntää. Työnantajat eivät ole vielä kovin tottuneita ulkomaalaisen työvoiman käyttöön”, Tomi Puranen toteaa.

Kiinnostavaa on, että työvoimapula on arkipäivää myös Romaniassa. ”Rakennusteollisuudessa on pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta”, Constantin Cochirlea kuvailee maansa nykytilannetta.

Liikkuvuutta molempiin suuntiin

Uusien jäsenmaiden tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat myös Suomessa. Eures-neuvoja Krasimira Cherkelieva kertoo tavanneensa suomalaisia, joiden suunnitelmissa on yritystoiminnan perustaminen Bulgariaan.

”Suomen ja Bulgarian välillä olisi potentiaaliset mahdollisuudet myös lisääntyvään opiskelijavaihtoon”, Cherkelieva toteaa.

Teksti ja kuva: Varsinais-Suomen Eurooppa-tiedotus

Eures – Eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaali