Uutinen 3.5.2007

MEPit Turussa ja Tampereella – Asialistalla budjetti, energia ja ilmasto

Euroopan parlamentin jäsenet Satu Hassi (Vihreät) ja Piia-Noora Kauppi (Kok., EPP/ED) alustivat EU:n energia- ja ilmastopolitiikasta Eurooppa-tiedotuksen meppikahveilla Turussa 20. huhtikuuta. Tampereella samanaikaisesti järjestetyssä tilaisuudessa puhuttivat EU:n budjettiluvut, joita valotti europarlamentaarikko Kyösti Virrankoski (Kesk./ALDE).

Europarlamentaarikot Piia-Noora Kauppi ja Satu Hassi alustivat Eurooppa-tiedotuksen meppikahveilla Turussa.

Muutos on mahdollinen

Ajankohtaiseen ilmasto- ja energiapolitiikkaan pureutuneet meppikahvit keräsivät Turussa lähes sata osallistujaa. Yleisö oli erityisen kiinnostunut vesivoiman ja turpeen käytön tulevaisuudesta. Myös ydinvoiman rakentaminen herätti kysymyksiä.

Piia-Noora Kaupin mukaan Euroopan parlamentissa keskustellaan ahkerasti ilmastonmuutoksesta. ”Ilmastonmuutos on keskeinen aihe EU:ssa myös tulevaisuudessa”, Kauppi totesi.

”Kun tahdotaan muuttaa maailmaa, maailma myöskin muuttuu”, totesi Satu Hassi ja lisäsi, että ilmastopolitiikassa tarvitaankin visionäärisyyttä. Hassin mukaan EU:n toimien päättäväisyydellä oli merkittävä rooli esimerkiksi Kioton ilmastosopimuksen aikaansaamisessa.

EU:n vahvuus on yhteistyössä

EU:n maaliskuisessa huippukokouksessa määriteltiin uuden energiapolitiikan linjaukset, joihin kuuluu mm. tavoite vähentää kasvihuonepäästöjä 20 % vuoteen 2020 mennessä. EU nostaa tavoitettaan 30 prosenttiin mikäli myös Kiina, USA ja Intia tulevat mukaan sopimukseen. Uuden energiapolitiikan tavoitteisiin kuuluu myös uusiutuvien energiamuotojen lisääminen 20 prosenttiin kokonaiskäytöstä sekä biopolttoaineiden lisääminen kymmeneen prosenttiin kokonaiskulutuksesta vuoteen 2020 mennessä.

”Euroopan unionin vahvuus on neuvottelumahdollisuuksissa eli yhteistyön Euroopassa”, Kauppi summasi. IImastopolitiikassa tulee hänen mielestään myös panostaa yhteistyöhön kolmansien maiden kanssa.

Arjen valinnoilla on merkitystä

Molemmat Turussa puhuneet europarlamentaarikot painottivat arkielämän ratkaisuja energiankulutuksen hillitsemisessä.

Hassin mukaan energiansäästö olisi tuntuvaa, jos esimerkiksi hehkulamppujen sijasta käytettäisiin muita vaihtoehtoja. Hehkulamppujen korvaaminen vaikkapa uusilla led-lampuilla vähentäisi energiankulutusta yksistään Suomessa tuhansien omakotitalojen vuosikäytön verran.

”Matalaenergiarakentamista pitäisi myös vaatia yleisemmin”, päätteli Hassi. ”Kesä- ja loma-asuntojen turhaa ympärivuotista lämmittämistä tulisi myös vähentää”.

”Meillä on myös mahdollisuus hyödyntää uusia energiamuotoja kuten biomassaa”, Kauppi korosti ja muistutti, että uusilla energiamuodoilla ja niiden kehittelyllä on myös työllistävä vaikutus.

Kyösti Virrankoski esitteli EU:n budjettia tamperelaisyleisölle pääkirjasto Metsossa.

Tampereella pohdittiin EU:n budjettia

Pirkanmaan Eurooppa-tiedotuksen meppikahveilla oli vieraana Kyösti Virrankoski, joka keskittyi puheenvuorossaan EU:n budjettiasioihin.

Virrankoski toimii yhtenä Euroopan parlamentin budjettiesittelijänä ja valmistelussa on jo ensi vuoden budjetti. Tänä vuonna alkaneen EU:n uuden rahoituskehyksen keskeinen sisältö on uusien jäsenmaiden jälleenrakennus, joka on valtava haaste. Toinen keskeinen asia on EU:n kilpailukyvyn parantaminen, joka ei onnistu ilman suuria panostuksia tutkimus- ja kehitystyöhön.

Yleisökysymyksissä nousivat esiin myös EU:n paljon puhutun byrokratian kustannukset, esimerkkinä parlamentin kuukausittainen muuttorumba täysistuntoviikolle Strasbourgiin. Virrankosken mukaan turhaa byrokratiaa tulee toki karsia, mutta parlamentin muuttokäytäntö tuskin muuttuu, Ranskan täysistuntoviikko kun on perussopimuksessa määritetty.

Pirkanmaan Eurooppa-tiedotus on järjestänyt meppikahveja vuodesta 2004. Tähän mennessä yhdeksän suomalaismeppiä on käynyt kirjasto Metsossa kertomassa ajankohtaisista asioista Euroopan parlamentissa. Seuraavat Metson meppikahvit järjestetään ensi syksynä.

Teksti ja kuvat: Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan Eurooppa-tiedotukset