Uutinen 11.5.2007

Ympäristöministerit kokoontuvat Turussa 14. – 16.7.

Ekotehokkuus ja uusi ympäristöpolitiikka puhuttavat tällä viikolla, kun Euroopan ympäristöministerit tapaavat Suomen vanhimmassa kaupungissa. Oheisteemana on Itämeren suojelu.

Turku isännöi ympäristöministereiden kolmepäiväistä tapaamista. Kuva: Turun kaupunki

Vuorossa on kolmas epävirallinen ministerikokous

Suomen EU-puheenjohtajakauden kolmas epävirallinen ministerikokous pidetään 14. – 16.7. Turussa. Kokoukseen odotetaan noin 230 osallistujaa EU-maista. Lisäksi kokoukseen on kutsuttu myös EFTA-maiden ja EU:n hakijamaiden edustajia.

Kokousta johtaa ympäristöministeri Jan-Erik Enestam. Asialistalle nousee EU:n ympäristöpolitiikan tulevaisuus. Tarkoituksena on pohtia muun muassa sitä, miten luonnonvarojen käyttöä voitaisiin ohjata siirryttäessä kohti ekotehokasta yhteiskuntaa. Oheisteemana on Itämeren suojelu. Kokousedustajat kuulevat Itämeri-aiheisen esitelmän ja kokouspaikalla on esillä Itämeri-näyttely.

Ministereiden neuvottelupöytä ja tulkkikopit täyttävät Caribian kongressihallin täpötäyteen.
Kuva: Eurooppa-tiedotus

Kokouspaikkana toimii Caribia

Ympäristöministerikokous pidetään hieman Turun keskustan ulkopuolella kongressihotelli Caribiassa, jossa EU-maiden ministerit kohtasivat myös Suomen edellisellä puheenjohtajakaudella vuonna 1999. Tuolloin siellä pidettiin ECOFIN – ja sisä- ja oikeusasioiden epäviralliset ministerikokoukset.

Kokouspaikan ympäristö välittää vieraille monipuolisen kuvan suomalaisesta elämästä. Vieressä ovat niin keskiaikainen Katariinan kirkko, Caribia-kylpylä, ylioppilaskylä, Aurajoen historiallinen ja luonnonkaunis jokimaisema kuin yliopiston huippumodernit tutkimuslaitokset.

Iloisena väriläiskänä vieraita tervehtii matkalla kokouspaikalle myös Alvar Gullichsenin Posankka-veistos.

Alvar Gullichesenin Posankka osuu Turussa ympäristöministereiden matkareitille siinä kuin historiallinen jokimaisemakin.
Kuva: Eurooppa-tiedotus

Meri ja metsä tutuiksi

Epävirallisten ministerikokousten ohjelma ei ole vain tiivistä kokoustamista, vaan pitää sisällään myös tutustumista isäntämaan ja maakunnan elämään ja olosuhteisiin. Suomen EU-puheenjohtajakaudella eri puolilla maata pidettävät kokoukset ovatkin oiva keino välittää tietoa suomalaisista olosuhteista ja elämästä muille eurooppalaisille.

Turussa ympäristöministereiden ohjelman kohokohta on eittämättä risteily Saaristomerellä. Ulkomaisille toimittajille on varattu myös mahdollisuus osallistua retkelle, jolla tutustutaan suomalaiseen metsäluontoon ja metsien suojeluun.

Teksti: Juhana Tuomola/Varsinais-Suomen Eurooppa-tiedotus

Tässä sarjassa aiemmin ilmestyneet artikkelit:

Vaasassa puheenjohtajakauden ensimmäinen virkamieskokous
Puheenjohtajakausi ei ole vain huippukokouksia
Joensuukin isännöi Suomen EU-puheenjohtajakauden virkamieskokouksen
Lahdessa valmistaudutaan huippukokoukseen sekä virkamieskokouksiin
EU:n maatalousministerit astuvat näyttämölle Oulussa
EU näkyy syksyllä Etelä-Karjalassa
Suomen EU-puheenjohtajakausi näkyy Jyväskylässä heinä- ja marraskuussa
Porvoo isännöi kahta kokousta Suomen EU-puheenjohtajakaudella
Puheenjohtajakauden kokoukset keskittyvät pääkaupunkiseudulle
Hämeenlinna saa kokousvieraita jo kesäkuussa
Ympäristöministerit kokoontuvat Turussa 14. – 16.7.