Uutinen 14.5.2007

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta

Eurooppa-päivää juhlitaan Euroopan yhdentymisen käynnistäneen Schumanin julistuksen kunniaksi. Eurooppa-tiedotus on mukana Eurooppa-päivän tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Vuoden 2006 Eurooppa-päivän juhlintaa Helsingin Esplanadin puistossa. Kuva: Eurooppa-tiedotus

Eurooppa-päivää on vietetty Euroopan unioniin kuuluvissa maissa ja monissa muissa Euroopan maissa vuodesta 1986 lähtien. Tämänvuotisen Eurooppa-päivän teemana on Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhla.

Eurooppa-päivän viettäminen pohjautuu Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin 9. toukokuuta 1950 lausumiin Euroopan yhteisön syntysanoihin. Tuolloin Ranskan hallitus ehdotti ”koko Ranskan ja Saksan hiili- ja terästuotannon asettamista yhteisen korkean viranomaisen alaisuuteen, järjestöön, joka on avoin muidenkin Euroopan maiden osallistumiselle”.

Eurooppa-päivän vuoden 2007 juliste.

Tästä Schumanin julistuksena tunnetusta ehdotuksesta alkoi Euroopan yhdentymiskehitys, ja tämän pohjalta luotiin nykyinen Euroopan unioni.

Suomessa Eurooppa-päivää vietetään nyt kolmattatoista kertaa. Valtakunnallinen päätapahtuma pidetään tänä vuonna Turussa.

Lisätietoja Eurooppa-päivän tapahtumista löytyy muun muassa Eurooppalaisen Suomen sivuilta ja Eurooppa-tiedotuksen kalenterista.

Eurooppa-tapahtumat Turussa 7.-11.5.

Schumanin julistus

Eurooppa-päivästä Europa-portaalissa

Sisäasiainministeriö suosittaa liputusta Eurooppa-päivänä 9.5.