Uutinen 14.5.2007

Vaarallisista tuotteista ilmoitetaan entistä herkemmin

Euroopan komission julkaiseman raportin mukaan kuluttajat ilmoittavat viranomaisille entistä useammin vaarallisista tavaroista. Eniten valitetaan leluista ja sähkölaitteista.

Noin neljännes ilmoituksista koski lasten leluja. Kuva: Ulkoasiainministeriö/Tero Pajukallio

Komissio on julkaisut raportin vuoden 2006 aikana tehdyistä ilmoituksista. Ilmoituksia vaarallisista tuotteista tehtiin vuonna 2006 yhteensä 924. Suomesta tehtiin 42 ilmoitusta, joka vastaa noin viittä prosenttia kokonaismäärästä. Eniten ilmoituksia tuli Saksasta (144 ilmoitusta) ja Unkarista (140).

Viime vuonna vaarallisia kulutustavaroita poistettiin EU:n markkinoilta entistä enemmän. Pari vuotta voimassa olleet kulutustavaroiden tarkennetut turvallisuussäännöt ovat nostaneet ilmoitusten määrän yli kaksinkertaiseksi.

Poistaminen perustuu ilmoituksiin, joita kansalliset viranomaiset tekevät niin sanotun RAPEX-järjestelmän välityksellä. Tiedot levitetään nopeasti kaikille muille valvontaviranomaisille 30:ssa Euroopan maassa, minkä jälkeen vaaralliset tuotteet kielletään tai niiden myyntiä rajoitetaan.

Vaarallisten tavaroiden listalle päätyy tuotteita aina hiustenkuivaimista savukkeensytyttimiin ja minimopoihin. Pelkästään lelujen, sähkölaitteiden ja moottoriajoneuvojen osuus kaikista vuonna 2006 tehdyistä ilmoituksista oli yli puolet. Vaaralliset tuotteet voivat aiheuttaa mm. vammoja, sähköiskuja, tulipaloja ja tukehtumisia.

Kiina mainittiin vaarallisen tuotteen alkuperämaaksi lähes puolessa ilmoituksista. Komissio on viime aikoina tehostanut tuoteturvallisuusyhteistyötään Kiinan kanssa, sillä Kiinasta on nopeasti tullut kulutustavaroiden suurimpia viejiä Eurooppaan. Vuonna 2006 allekirjoitettiiin turvallisempia leluja koskeva yhteisymmärryspöytäkirja ja toimintasuunnitelma EU:hun tulevien tuotteiden turvallisuuden parantamiseksi.

Vuoden 2006 RAPEX-raportti (englanniksi)

Direktiivi yleisestä tuoteturvallisuudesta

Ohjeet vaarallisten tuotteiden ilmoittamisesta