Uutinen 18.6.2007

EU-maasta toiseen soitetut kännykkäpuhelut halpenevat

Kännykkäpuhelujen verkkovierailumaksut (roaming) halpenevat tänä kesänä. Euroopan parlamentti teki asiasta päätöksen 23.5.2007. Uudet hinnat tulevat voimaan todennäköisesti jo elokuussa.

EU-maiden väliset kännykkäpuhelut
halpenevat tänä kesänä. Kuva: Helsingin kaupunki/
Comma Image Oy

Päätös asettaa enimmäishinnat verkkovierailumaksuille. Uuden asetuksen mukaan EU-maasta toiseen soitettu kännykkäpuhelu saa maksaa korkeintaan 49 senttiä minuutilta ja puhelun vastaanottaminen 24 senttiä minuutilta. Hinnat ovat verottomia, eli niihin lisätään arvonlisävero. Hinnat laskevat tulevaisuudessa lisää. Vuonna 2009 soitetun puhelun vähittäishinta saa olla korkeintaan 43 senttiä minuutilta ja vastaanotetun puhelun 19 senttiä minuutilta.

Jäsenmaiden viestintäministerit on hyväksyivät päätöksen kokouksessaan 7.6.2007. Hyväksymisen jälkeen asetus voidaan julkaista EU:n virallisessa lehdessä, mahdollisesti jo 29.6.2007. Asetus on voimassa heti julkaisemisen jälkeen.

Operaattorien on aktiivisesti tarjottava uusia hintoja asiakkaille kuukauden kuluessa asetuksen voimaantulosta. Jos asiakas ei vastaa operaattorin hintatarjoukseen, tulevat uudet hinnat voimaan joka tapauksessa kolmen kuukauden kuluttua asetuksen voimaantulosta. Uusi asetus ei koske datapuheluja, tekstiviestejä tai kuvaviestejä.

Tietoa verkkovierailumaksujen alennuksesta Euroopan parlamentin verkkosivuilla

Euroopan parlamentin päätöslauselma verkkovierailuista

Euroopan komission verkkovierailusivut (englanniksi)