Uutinen 19.6.2007

Pohjoismaiset yhteistyöministerit tapasivat Kolilla

Suomi toimii hallitusten välistä yhteistyötä toteuttavan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2007. Pohjoismaisten yhteistyöministereiden kesäkokous pidettiin Kolilla 13. kesäkuuta. Kokousta isännöi pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Jan Vapaavuori.

Pohjoismaiset yhteistyöministerit Kolilla. Kuva: Ulkoasiainministeriö/Adam Elwan

Kolin upeissa vaaramaisemissa pidettyyn kokoukseen osallistuivat Vapaavuoren kollegat Christina Husmark Pehrsson Ruotsista, Heidi Grande Röys Norjasta sekä Ossur Skarphédinsson Islannista. Tanskaa kokouksessa edusti ministerin sijainen Karsten Ankjer Jensen, Ahvenanmaata Lasse Wiklöf, Färsaaria Jógvan a Lakjuni sekä Grönlantia Aleqa Hammond.

Vilnan maanpakolaisyliopiston tuki jatkuu

Yhteistyöministereiden asialistalla olivat muun muassa yhteiset toimet globalisaation haasteisiin vastaamiseksi. Niiltä osin odotetaan Punkaharjulla 18.-19. kesäkuuta pidettävän Pohjoismaiden pääministerikokouksen tuloksia.

Kolin kesäkokouksen asialistalla oli myös Liettuassa sijaitseva valkovenäläinen maanpakolaisyliopisto European Humanities University (EHU), jota Pohjoismaiden ministerineuvosto on vahvasti tukenut yhdessä Euroopan unionin kanssa. Kolilla sovittiin toimista, joilla yliopistoa tuetaan ja sen jatkorahoitus turvataan.

Pohjoismaiden ministerineuvosto ja EU rahoittavat yhtätoista EHU:n koulutusohjelmaa kahden projektin kautta. Projektien arvo on kokonaisuudessaan 7,79 miljoonaa euroa. Tästä yli miljoona euroa on pohjoismaista rahoitusta. Projektien piiriin kuuluu 550 opiskelijaa. Kolin ministerikokous päätti tukea yliopistoa edelleen miljoonalla Tanskan kruunulla, elin noin 134 000 eurolla.

Kesäkokouksessa esillä myös rahastoasiat

Yhteistyöministerit hyväksyivät muun muassa Pohjoismaiden projektivientirahastoa Nopefia koskevan sopimuksen vuosille 2008-2010. Nopef myöntää EU:n valtiontukisäännösten puitteissa korottomia lainoja erinäisten pienten ja keskisuurten yritysten etablointisuunittelmille ja ns. esitutkimuksiin.

Rahaston prioriteettialueet ovat luoteinen Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina sekä projektit maissa, joissa on erityistä kiinnostusta Pohjoismaiden elinkeinoelämää kohtaan. Aiemmin kohdemaina olleet Puola ja Baltian maat jäävät uuden sopimuksen mukaisesti Nopefin ulkopuolelle.

Kolin vierailullaan yhteistyöministerikokouksen osallistujat pääsivät vaihtelevasta säästä huolimatta ihailemaan Ukko- ja Akka-Kolin maisemia. Myös karjalanpiirakoita, loimulohta ja leipäjuustoa maisteltiin kotaillallisella.

Valtuuskunnat vierailivat myös Kolin läheisyydessä sijaitsevassa Tulikivi Oy:ssa ja Suomen Kivikeskuksessa, missä päästiin tutustumaan muun muassa moderniin kiviteknologiaan.

Teksti: Aluetiedottaja Jenny Haukka, Pohjois-Karjalan Eurooppa-tiedotus

Norden 2007 -verkkosivut

Pohjoismaiset pääministerit kokoontuvat Punkaharjulla