Uutinen 11.7.2007

Kypros ja Malta euroalueeseen vuonna 2008

Kypros ja Malta ottavat euron käyttöön ensi vuoden alussa. Kuvassa Kyproksen tuleva euron kolikko. (Kuva:Kyproksen keskuspankki)

Euroopan unionin neuvosto päätti 10. heinäkuuta EU:n valtiovarainministerien ECOFIN-kokouksessa Kyproksen ja Maltan liittymisestä euroalueeseen ensi vuoden alussa. Euro tulee olemaan 1. tammikuuta 2008 alkaen käytössä 15 jäsenmaassa.

Euroopan komission aiempien selvitysten mukaan Kypros ja Malta täyttävät ns. lähentymiskriteerit, eli lainsäädäntöön ja talouteen liittyvät euron käyttöönoton ehdot. Myös kesäkuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto suhtautui tyytyväisesti maiden talous- ja rahapolitiikkaan perustuvaan lähentymiseen sekä tulevaan euroalueeseen liittymiseen.

Kypros ja Malta ottavat heti ensi vuoden alussa käyttöön eurosetelit ja kolikot. Neuvosto rohkaisi maita harjoittamaan jatkossakin oikeanlaista politiikkaa, jotta uudet euroalueeseen liittyjät saisivat yhteisvaluutasta parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Neuvoston yhteenveto ECOFIN-kokouksesta (englanniksi)

Lisätietoa eurosta komission sivuilla

Kuvia Kyproksen eurokolikoista

Kuvia Maltan eurokolikoista