Uutinen 3.9.2007

EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet kannustaa poistamaan työllistymisen esteitä

Lääkkeitä Euroopan talouskasvun lisäämiseen etsivät Porissa (vasemmalta oikealle) professori Matti Pohjola, EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja professori Bengt Holmström.

Mitä tulisi tehdä euroalueen ja Euroopan unionin talouskasvun nopeuttamiseksi? Tätä pohdittiin 20. heinäkuuta Suomen Pankin Porissa järjestämässä paneelikeskustelussa, jonka pääalustaja oli Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet.

Trichet painotti erityisesti työnteon kannustavuuden lisäämistä EU:n talouskasvun vauhdittamiseksi. Trichet’n mukaan EU:n työllisyystilanne ei ole vielä tyydyttävä, vaan sitä tulisi parantaa edelleen ja kiinnittää huomiota työn tuottavuuden lisäämiseen.

Suomen työllisyystilanteen parantuminen viime vuosina on Trichet’n mukaan positiivista, vaikka parannuksia täytyy vielä tehdä meilläkin. Työllistymisen esteitä voisi poistaa esimerkiksi verotus- ja sosiaaliturvajärjestelmien muutoksilla. Erityistä huomiota EU:ssa tulisi kiinnittää nuorten ja ikääntyvien ihmisten työllistymiseen. Trichet nosti esille Tanskan, Irlannin ja Hollannin, jossa näiden ryhmien työllisyystilanne on erittäin hyvä.

Kilpailun vapauttaminen palveluiden osalta on tärkeää talouskasvun kiihdyttämiseksi. Tämä näkyy Trichet’n mukaan Yhdysvaltain talouskehityksessä. EU:n palveludirektiivissä Trichet näkee potentiaalia talouskasvun nostamiseen. Jotta uudistuksia voisi kuitenkin hyödyntää paremmin, tulisi kannustaa työvoiman liikkuvuuteen unionin alueella ja poistaa sen esteitä.

Paneelikeskustelu järjestettiin Porin kesäisen kansalaisfoorumin, Suomi-Areenan yhteydessä. Yleisön joukosta kysymyksen esitti muun muassa laajentumisasioista vastaava Euroopan komission jäsen Olli Rehn, joka tiedusteli EU:n laajentumisen vaikutuksista talouskehitykseen. Trichet totesi laajentumisen olevan fantastinen mahdollisuus EU:n talouskehitykselle. Euroalueeseen voivat liittyä lähentymiskriteerit täyttävät EU-maat. Vuoden 2008 alussa euroalue kasvaakin kahdella maalla, kun Kypros ja Malta ottavat euron käyttöön.

Teksti ja kuva: Aluetiedottaja Kanerva Kuisma, Satakunnan Eurooppa-tiedotus

Kypros ja Malta euroalueeseen vuonna 2008

Euroopan keskuspankki