Uutinen 18.9.2007

Aurinkosuojatuotteiden merkinnät uudistuvat

EU:n kampanja muistuttaa pysyttelemään pois auringosta siihen aikaan päivästä, kun säteily on voimakkainta. Kuva: Euroopan komissio

Aurinkosuojatuotteet on tästä kesästä alkaen merkittävä EU:ssa entistä tarkemmin. Uudistus perustuu suositukseen, jonka Euroopan komissio antoi syyskuussa 2006.

Harhaanjohtavien ilmaisujen – kuten "sunblock" tai "täysi suoja" – käyttö aurinkosuojatuotteissa kielletään, koska mikään aurinkosuojatuote ei suojaa täydellisesti UV-säteilyltä. Valmistajien on alettava perinteisten suojakertoimien rinnalla käyttää sanallisia kuvauksia (matala, keskitason, korkea tai erittäin korkea suoja) kertoimen vahvuudesta.

Valmistajien on lisäksi otettava käyttöön standardimerkinnät, joista ilmenee tuotteen antama suoja myös UVA-säteilyä vastaan. Ainoastaan UVB-suojan sisältävät suojatuotteet voivat johtaa kuluttajia harhaan, sillä tuotteet päästävät vaarallisen UVA-säteilyn läpi. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamista, kun taas UVA-säteily voi vahingoittaa sekä ihoa että immuunijärjestelmää.

Uusi merkintäjärjestelmä alkaa näkyä markkinoilla jo tänä kesänä, mutta kattavasti se otetaan käyttöön vasta kesällä 2008. Komissio ja sen kanssa sopimuksen tehneet kansalliset kumppanit käynnistävät vuoden 2008 aikana tiedotuskampanjan uusista merkinnöistä.

Tietoa aurinkosuojasta ja uusista merkinnöistä

Aurinkosuojatuotteista komission sivuilla (englanniksi)

  Komission suositus aurinkosuojatuotteiden tehosta ja siihen liittyvistä väitteistä (2006/647/EY)