Uutinen 26.10.2007

Ulkoministeri Kanerva julkisti Eurooppatiedotuksen uuden ilmeen ja verkkosivut

Ministeri Ilkka Kanerva avasi Eurooppatiedotuksen verkkosivut ja kertoi samalla ajatuksiaan Euroopan unionista. Kuva: UM/Raino Heinonen

Ulkoministeri Ilkka Kanerva julkisti keskiviikkona 24. lokakuuta Eurooppatiedotuksen uuden visuaalisen ilmeen ja avasi uudistetut verkkosivut. Samalla julkistettiin Eurooppatiedotuksen Bulgaria ja Romania -kirja.

Eurooppatiedotukseen panostetaan

Kanerva näki positiivisena arvona sen, että Suomessa unioniin suhtaudutaan kriittisesti ja otetaan kantaa. Kannan muodostuksen tueksi tarvitaan kuitenkin luotettavaa tietoa. Kanerva kehui Eurooppatiedotuksen uudistuksia oikeanlaisiksi ja oikea-aikaisiksi ja näki Eurooppatiedotuksen eri puolilla Suomea tarjoaman asiakaspalvelun vahvana investointina ulkoministeriön puolelta.

– Asennoituminen Euroopan unioniin lähtee myönteisestä yhteishengestä ja vuorovaikutuksesta, Kanerva sanoi.

Kanerva terävöittäisi EU-politiikkaa

Ministeri kiitteli viime viikolla Lissabonin huippukokouksessa hyväksyttyä uudistussopimusta, joka osoitti, että tiukan paikan tullen EU kykenee myös tekemään päätöksiä.

Sopimus tulee eduskuntaan ratifioitavaksi kevätistuntokaudella, eikä Suomessa Kanervan mukaan ainakaan toistaiseksi ole ilmennyt sopimukseen liittyviä sisäisiä poliittisia jännitteitä. Kanervan mielestä sopimuksen hyväksyminen kansallisen yksimielisyyden vallitessa antaisikin Suomen EU-politiikalle hyvän lähtökohdan tulevaisuutta ajatellen.

Kanervan mielestä Suomen tulisi kuitenkin terävöittää EU-politiikkaansa. Profiilia tulisi nostaa erityisesti EU:n Venäjä-suhteissa, jotka ovat unionille suurin ja vaikein ulkopolitiikan haaste.

Julkaisu uusimmista jäsenmaista

Tilaisuudessa julkistettiin myös Eurooppatiedotuksen Romania ja Bulgaria -kirja, joka esittelee vuoden 2007 alusta unioniin liittyneitä uusia jäsenmaita kahdessa laajassa artikkelissa.

EU-asioiden valtiosihteeri Jari Luoto (vasemmalla), tutkija Teemu Palosaari ja professori Jouko Lindstedt. Kuva: UM/Raino Heinonen

Professori Jouko Lindstedt kirjoittaa Bulgarian historiasta ja nykypäivästä, ja valtiotieteen tohtori Katalin Miklóssy tarkastelee Romanian lähihistoriaa. Euroopan komission laajentumisasioiden komissaari Olli Rehn on kirjoittanut kirjan johdantoartikkelin EU:n laajentumisen haasteista.

Kirja on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Maksuttoman julkaisun voi tilata tai noutaa Eurooppatiedotuksen asiakaspalvelupisteistä.

Bulgaria ja Romania -kirja

Eurooppa-tiedotus on nyt Eurooppatiedotus (Lehdistötiedote 24.10.2007)