Uutinen 7.11.2007

Komissio julkaisi EU:n laajentumispolitiikan vuosiraportin

Komissaari Olli Rehn esitteli EU:n laajentumispolitiikan vuosiraporttia Brysselissä 6.11. 2007. Kuva: Euroopan komissio

Euroopan komission 6. marraskuuta julkaiseman raportin mukaan Kroatian neuvottelut EU-jäsenyydestä etenevät sujuvasti. Muiden unionin jäsenyyttä tavoittelevien Kaakkois-Euroopan maiden edistyminen on sen sijaan takkuisempaa.

Kroatia on EU-tiellään pisimmällä

– Kroatia on myönteinen esimerkki muille maille. Neuvottelut etenevät hyvää vauhtia, laajentumisasioista vastaava komissaari Olli Rehn kertoi esitellessään Brysselissä EU:n laajentumispolitiikan vuosiraporttia.

Kroatia tavoittelee jäsenyyttä jo vuoden 2010 tienoilla. EU ei kuitenkaan ole luvannut maalle mitään liittymisajankohtaa.

Kahden muun jäsenehdokkaan, Turkin ja Makedonian, eteneminen on hitaampaa. Makedonia on ollut jäsenehdokas jo kaksi vuotta. Neuvotteluja sen kanssa ei kuitenkaan ole aloitettu uudistusten puutteen vuoksi.

EU vaatii Turkilta parannuksia perusoikeuksiin

EU:n syksyllä 2005 aloittamat neuvottelut Turkin kanssa etenevät edelleen hitaasti. 35 neuvotteluluvusta vain yksi – tiedettä ja tutkimusta koskeva luku – on saatu päätökseen.

Turkin on ponnisteltava yhä tiukemmin parantaakseen kansalaisten perusoikeuksia, etenkin ilmaisun- ja uskonnonvapautta. Komission selonteossa Turkkia kehotetaan myös parantamaan kurdiväestönsä oikeuksia.

Komissio haluaisi kuitenkin edetä Turkin neuvotteluissa. Komissaari Rehnin mukaan keskusteluja voitaisiin jatkaa jo lähiviikkoina esimerkiksi kuluttajapolitiikassa, johon ei liity poliittista kiistaa.

Muut Balkanin maat ovat vielä lähtökuopissa

Bosnia-Herzegovina, Serbia, Montenegro ja Albania eivät ole vielä saaneet jäsenehdokkaan asemaa, vaan EU toimii niiden kanssa varsinaisia jäsenyysneuvotteluja edeltävän yhteistyösopimuksen pohjalta.

Montenegro ja Albania ovat jo allekirjoittaneet omat sopimuksensa. Serbian kanssa neuvottelut olivat pitkään pysähdyksissä, koska EU katsoi, ettei Serbia ole vakavissaan pyrkinyt toimittamaan sotarikosepäiltyjä oikeuden eteen. Rehnin mukaan Serbian sopimusteksti on alustavasti valmis, mutta sitä ei kuitenkaan voida allekirjoittaa ennen kuin maa toimii täydessä yhteistyössä Haagin sotarikostuomioistuimen kanssa. Bosnian osalta sopimuksen allekirjoitus on törmännyt maan poliisiuudistuksen puutteeseen.

Edistymisraportit maittain

EU:n laajentumissivut