Uutinen 19.11.2007

EU ja EUROMED-maat keskustelevat maahanmuuton kehittämisestä

Sisäasiainministeriö
16.11.2007 14.09

Laillinen maahanmuutto, maahanmuutto ja kehitys ja laiton maahanmuutto sekä niiden vaikutukset sekä lähtö- että tulomaihin ovat keskustelunaiheita, kun EU:n ja Välimeren maiden maahanmuuttoministerit tapaavat. Tämä nk. Euromed-maahanmuuttokokous pidetään 19.marraskuuta Portugalin Algarvessa. Kokouksessa Suomea edustaa maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Kokouksessa keskustellaan mm. matkustusasiakirjojen turvallisuudesta ja luotettavuudesta, laittomien maahanmuuttajien paluu- ja palauttamispolitiikasta sekä Välimeren kautta tulevan laittoman maahantulon torjunnasta ja sen tämän hetken tilanteesta.

Ministerit keskustelevat lisäksi siitä, miten vapaaehtoisen siirtolaisuuden myönteisiä vaikutuksia voitaisiin tehostaa. Keskusteluissa pyritään löytämään keinoja, joilla voitaisiin kohtuullistaa EU-maissa työskentelevien alkuperäisiin lähtömaihinsa lähettämien rahansiirtojen siirtokuluja.

Kokouksen tavoitteena on saada aikaan yhteinen päätöslauselma, jossa sovitaan toimenpiteistä, joilla ongelmakohtiin puututaan yhteisillä toimilla. Kokoukseen osallistuu 27 EU-maan lisäksi Algerian, Egyptin, Israelin, Jordanian, Libanonin, Marokon, Syyrian, Tunisian ja Turkin sekä palestiinalaishallinnon edustajia.

Lisätietoja: hallitusneuvos Eero Koskenniemi, puh. (09) 160 42734, erityisavustaja Thomas Bergman, puh. +358 50456 0096