Uutinen 20.11.2007

Lisää Schengen-maita tulossa

Schengenin sopimusta aletaan soveltaa yhdeksässä uudessa maassa 21.12.2007 alkaen. Vuodesta 2004 EU:n jäseninä olleet Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tšekki, Slovenia, Slovakia, Unkari ja Malta liittyvät alueeseen, jonka sisärajoilta on poistettu säännölliset tarkastukset.

Matkustaminen esimerkiksi Suomesta Viroon nopeutuu, kun passintarkastukset satamissa ja lentokentillä poistuvat. Kuva: Euroopan parlamentti

Maa- ja laivaliikenteen osalta sisärajatarkastukset poistuvat joulukuussa. Lentoliikenteessä säännöstöä aletaan soveltaa 30.3.2008.

Päätös Schengenin säännöstön täysimääräisestä soveltamisesta Tšekin, Viron, Latvian, Liettuan, Unkarin, Maltan, Puolan, Slovenian ja Slovakian tasavalloissa siunataan virallisesti joulukuussa. Neuvoston täytyy vielä odottaa Euroopan parlamentin lausuntoa, joka saadaan marraskuussa. Schengen-alueen laajentuminen tullee kuitenkin tapahtumaan esitetyssä aikataulussa, koska kyseiset maat täyttävät niille asetetut ehdot.

Schengenin sopimus helpottaa liikkumista

Kansalaisten kannalta Schengenin sopimuksen merkittävin vaikutus on, että passia ei tarvitse esittää Schengen-maiden välisillä rajoilla. Schengen-alueella matkustavien tulee kuitenkin pitää mukanaan matkustusasiakirjaa (passia tai henkilökorttia) ja varautua tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa viranomaisille.

EU:n vanhat jäsenvaltiot ovat Isoa-Britanniaa ja Irlantia lukuun ottamatta liittyneet Schengenin sopimukseen. Norja ja Islanti eivät ole EU-maita, mutta ne ovat tehneet liitännäissopimuksen, jonka perusteella näihin maihin voi matkustaa samalla tavoin kuin EU:n alueelle. Myös Sveitsi alkaa soveltaa säännöstöä vuonna 2008.

Suomessa Schengenin sopimusta ja sen säännöksiä viisumiin on sovellettu 25.3.2001 alkaen.

Teksti: Sari Matinaho, Pohjois-Pohjanmaan Eurooppatiedotus

Liikkuminen EU/Schengen-alueella (Ulkoministeriön verkkosivut)