Uutinen 23.11.2007

Maatalous- ja kalastusneuvosto Brysselissä 26.-27.11.2007

Maa- ja metsätalousministeriö
23.11.2007 12.25

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee marraskuun kokouksessaan EU:n maatalouspolitiikan välitarkistuksesta eli ns. terveystarkastuksesta. Suomen kannalta vaikein asia välitarkistuksessa on maitokiintiöistä luopuminen vuonna 2015. Neuvosto keskustelee myös viinialan uudistuksesta. Maatalousministerit kokoontuvat Brysselissä 26.-27.11. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Komission esittelee maatalousministereille maatalouspolitiikan välitarkistuksen, jossa esitetään muun muassa maitokiintiöistä luopumista, tukien irrottamista tuotannosta, ohran interventiosta luopumista, velvoitekesannosta luopumista ja varojen siirtoa suorista tuista maaseudun kehittämiseen.

Suomen mielestä maitokiintiöjärjestelmää tulisi jatkaa myös vuoden 2015 jälkeen. Se on vakauttanut EU:n maitomarkkinoita sekä maakohtaisesti että alueellisesti. Maitokiintiöiden ansiosta maidontuotanto on säilynyt myös heikommilla tuotantoalueilla.

Suomi kannattaa tilatukijärjestelmän yksinkertaistamista. Suomelle on kuitenkin tärkeää, että tilatukijärjestelmässä säilyy mahdollisuus tuotantosidonnaisiin tukiin erityisesti epäsuotuisien alueiden kotieläintuotannossa. Kesantovelvoitteesta voidaan Suomen mielestä luopua. Ohran interventiota Suomi haluaisi jatkaa, sillä ohra on pohjoisilla alueilla tärkeä vilja myös kriisivalmiuden kannalta.

Komissio aikoo antaa välitarkastusta koskevat lainsäädäntöehdotukset touko-kesäkuussa 2008. Päätöksiä esityksestä on tarkoitus tehdä syksyllä 2008.

Viinialan uudistuksesta käydään kokouksen yhteydessä keskusteluja komission, puheenjohtajamaan ja jäsenvaltioiden välillä. Viinialan uudistuksesta pyritään saamaan aikaan yhteisymmärrys joulukuun kokouksessa.

Lounaan yhteydessä maanantaina maatalousministerit keskustelevat soija- ja maissirehun saatavuudesta Euroopassa ja siihen liittyen geenimuunneltujen tuotteiden hyväksymismenettelyistä. Tiistaina kokouksessa käsitellään kalastusasiat, joissa ei ole Suomen kannalta merkittäviä asioita esillä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954