EU:n perusoikeuskirja allekirjoitettiin Strasbourgissa
EU:n perusoikeuskirjassa vahvistetaan Euroopan kansalaisten oikeudet ja siitä tulee sitova Lissabonin uudistussopimuksen myötä.
12. joulukuuta 2007, päivää ennen kuin jäsenvaltioiden päämiehet kokoontuivat Lissaboniin allekirjoittamaan uudistussopimuksen.
Euroopan unionin perusoikeuskirjaan on ensimmäistä kertaa koottu unionin kansalaisten ja kaikkien EU:n alueella asuvien henkilöiden kansalais-, poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet. Perusoikeuskirja täydentää muita kansainvälisiä asiakirjoja, kuten Euroopan ihmisoikeussopimusta.
Perusoikeuskirja vahvistaa EU:n sitoutumista ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseen. Lissabonin sopimuksen myötä perusoikeuskirja tulee oikeudellisesti sitovaksi. Näin Euroopan kansalaiset voivat todella perätä oikeuksiaan EU:n tuomioistuimessa Luxemburgissa.
Parlamentin puhemies Hans-Gert Pöttering, Portugalin pääministeri José Socrates ja komission puheenjohtaja José Manuel Barroso allekirjoittivat EU:n perusoikeuskirjan Strasbourgissa 12. joulukuuta 2007, päivää ennen kuin jäsenvaltioiden päämiehet kokoontuivat Lissaboniin allekirjoittamaan uudistussopimuksen.
Euroopan parlamentti antoi marraskuun 2007 täysistunnossa hyväksyntänsä EU:n perusoikeuskirjalle. Parlamentin jäsenistä 534 äänesti puolesta, 85 vastaan ja 21 tyhjää. Parlamentti vetosi painokkaasti Puolaan ja Britanniaan, jotta "ne tekisivät kaikkensa sen eteen, että perusoikeuskirjan rajoituksettomasta soveltamisesta päästäisiin vielä yksimielisyyteen". Iso-Britannia ja Puola jättäytyivät kuitenkin pois nyt allekirjoitetusta EU:n perusoikeuskirjasta erityisjärjestelyin.
Lisätietoja:
Komission lehdistötiedote IP/07/1916
Euroopan parlamentin lehdistötiedote
Perusoikeudet Euroopan unionissa