Uutinen 7.1.2008

Kypros ja Malta siirtyivät euroon

Euroalue kasvoi kahdella uudella jäsenmaalla vuodenvaihteessa, kun vuonna 2004 Euroopan unioniin liittyneet Kypros ja Malta ottivat eurokolikot ja -setelit käyttöön.

Kyproksen ja Maltan uudet eurokolikot. Kuva: Euroopan komissio

Punnasta ja liirasta euroon

EU-maiden valtiovarainministerit hyväksyivät 10.7.2007 Kyproksen ja Maltan hakemukset liittyä euroalueeseen 1.1.2008 alkaen.

Euro korvaa Kyproksen punnan ja Maltalla käytössä olevan liiran. Molemmissa uusissa euromaissa kansalliset valuutat ovat tammikuun ajan käytössä euron rinnalla, mutta helmikuun alusta alkaen kelpaavat vain euromääräiset rahat.

Uusissa eurokolikoissa näkyvät saarivaltioiden historia

Tammikuussa kannattaa seurata kierrossa olevien eurorahojen kuva-aiheita, sillä Malta ja Kyproksen eurot kulkeutuvat matkailijoiden mukana nopeasti myös Suomeen.

Kyproksen yhden ja kahden euron rahoihin on kuvattu saaren esihistoriallista taidetta: ristin muotoinen jumalakuva on peräisin pronssikaudelta noin 3000 eKr. 10, 20 ja 50 sentin kolikoihin kuvattu kauppa-alus viittaa saarivaltion pitkään merenkulkuhistoriaan ja tärkeään asemaan kaupan keskuksena. Pienempien kolikoiden kuva-aiheeksi on valittu saarelle tyypillinen villilammas, kyproksenmuflon.

Malta on valinnut eurorahojen kansalliselle puolelle värikkääseen historiaansa liittyviä kuva-aiheita. Yhden ja kahden euron rahoja koristaa nelisakarainen maltalaisristi. Suurimpiin kolikoihin on kuvattu maan vaakuna, pienimpiin kolikoihin esihistoriallinen Mnajdran temppelirakennelma.

Euroa käytetään 15 EU-maassa

Maltan ja Kyproksen liityttyä vuoden alussa euroalueeseen, on euro käytössä 15 EU:n jäsenvaltiossa.

EU:n jäsenistä Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola, Romania, Slovakia, Tšekki, Unkari ja Viro eivät vielä ole täyttäneet euron käyttöönottokriteereitä.

Kansallisia valuuttojaan käyttävät toistaiseksi myös Iso-Britannia, Ruotsi ja Tanska.

Kuvia Kyproksen eurokolikoista (Kyproksen keskuspankki)

Kuvia Maltan eurokolikoista (Maltan keskuspankki)

Lisätietoa eurosta komission sivuilla

Lisätietoja Euroopan keskuspankin sivuilla