Uutinen 24.1.2008

Säkylän lukiossa opiskellaan Eurooppaa tositarkoituksella

Säkylän lukion abit valitsivat Eurooppa-kurssin ymmärtääkseen paremmin, miten Euroopan unioni toimii. Kurssin lopulla EU kiinnosti yhä enemmän, koska se muuttuu koko ajan.

Säkylän lukiolaiset Marita ja Eemi etsivät Euroopan kartalta Maltan pääkaupunkia. Kuva: Eurooppatiedotus

Satakunnan sydämessä, kirkkaan ja kalaisan Pyhäjärven rannalla sijaitsevassa Säkylässä on ainakin kaksi ihmistä, jotka tietävät, miten Euroopan unionissa tehdään päätöksiä. "Tai ainakin juuri sen verran, että kokeessa saa vastattua", vitsailee Säkylän lukion abi Marita Torkkeli, 18.  "Euroopan unioni tuntuu täällä ainakin EU:n nopean toiminnan joukkoina ja onhan tuo sokeriasiakin ollut esillä", pohtii EU:n merkitystä kotikunnassaan Eemi Rantamäki, 18.

Miksi juuri Eurooppa-kurssille?

"Aiheesta Euroopan unioni ei jäänyt aikaisemmin mieleen kuin pelottava pilarirakenne", puuskahtaa Marita. Hän halusi saada Euroopan unionista muutakin tietoa. Eemi on samoilla linjoilla. "Yläasteella ei aihetta paljon käsitelty." Nuoret opiskelevat nyt lukion valinnaisella Eurooppa-kurssilla, joka kuuluu yhteiskuntaopin opintoihin. Hitaasti, mutta varmasti lähestyvät ylioppilaskirjoitukset vaikuttivat myös valintaan. Ainakin Eemi aikoo osallistua yhteiskuntaopin kokeeseen, ja nimenomaan siihen Eurooppa-kurssista on hyötyä.

EU on mielenkiintoinen, koska se muuttuu koko ajan

Eurooppa-kurssilla on tutustuttu unionin toimintaan ja jäsenmaihin. "Parasta kurssissa on ollut se, että EU:n uusimmat jäsenmaat ovat tulleet tutummiksi. On mukava seurata miten ne pärjäävät", kertoo Eemi kurssin positiivisista puolista. Maritan mielestä mielenkiintoisimpia EU-maita ovat suurimmat maat kuten Ranska ja Saksa, koska niillä on paljon valtaa. "Mutta kyllä Malta ja Kyproskin kiinnostavat", Eemi lisää.

Sekä Eemi että Marita ovat seuranneet tiedotusvälineitä tiiviisti viime aikoina, erityisesti EU-uutisia. Eemiä ihmetyttää, miksi Lissabonin sopimus on ollut niin vähän esillä. "Ehkä eduskunnan keskustelun myötä siitä kuulee enemmän." EU-jäsenmaat allekirjoittivat Lissabonin sopimuksen joulukuussa ja sopimus on tulossa Suomen eduskunnan käsittelyyn helmi-maaliskuussa 2008.

"EU:sta tekee mielenkiintoisen erityisesti se, että se muuttuu koko ajan", sanoo Marita kohteliaasti.

Sokeria ja nopeaa toimintaa

Marita ja Eemi toteavat, että EU ei tunnu kovin paljon arkipäiväisessä elämässä. Viime aikoina EU on ollut tiedotusvälineissä esillä lähinnä koskien maataloustukineuvotteluita ja sokerituotannon vähentämistä, ja nämä aiheet ovat lähellä lukiolaisiakin. Pyhäjärviseutu on maaseutuvaltaista aluetta ja Suomen ainoa sokeritehdas sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Säkylän koulukeskuksesta.

Säkylän asukkaista suuri osa työskentelee varuskunnan palveluksessa. Säkylän harjumaisemissa harjoittelevat myös EU:n nopean toiminnan joukot. Niihin abit ovat tutustuneet vain kuulopuheiden kautta. "No, sotkussa on kyllä tullut poikettua", myöntää Marita hymyillen.

"Kaverit hermostuu, jos niille puhuu näistä asioista"

Vaikka Eurooppa-kurssi on lisännyt abien ymmärtämystä ennen epäselväksi koetusta EU:sta, he eivät aio heti ruveta levittämään ilosanomaa tuttavilleen. "Jos joku kysyy jotain EU:hun liittyvää, voin kyllä vastata", linjaa Marita. Eemi on tiukemmalla linjalla: "Ei, en puhu. Kaverit hermostuu, jos niille puhuu näistä asioista."

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat näillä nuorilla vielä auki, tai ainakaan he eivät paljasta niitä vieraille. Ensin keskitytään ylioppilaskirjoituksiin. Onnea ja menestystä!

Satakunnan Eurooppatiedotuksen aluetiedottaja Kanerva Kuisma kävi Säkylän lukiossa kertomassa Lissabonin sopimuksesta Eurooppa-kurssilaisille ja kuulosteli kahden oppilaan näkemyksiä kurssista ja EU:sta yleensä.