Uutinen 22.2.2008

Lissabonin sopimus – mikä muuttuu?

Ulkoministeriön Eurooppatiedotus järjestää yleisölle avoimen keskustelutilaisuuksien sarjan Lissabonin sopimuksesta. Tilaisuuksien alustajat ovat kansanedustajia, Euroopan parlamentin jäseniä, EU-asiantuntijoita valtioneuvoston EU-sihteeristöstä, ulkoministeriöstä sekä yliopistoista.

Eurooppatiedotus julkaisi  href="download.aspx?ID=24598&GUID={3A724B34-42A1-4A19-B637-CCDD8E01A253}">kansalaisesitteen Lissabonin sopimuksesta helmikuun alussa.

Tampereen tilaisuus 6. helmikuuta aloitti valtakunnallisen 20 tilaisuuden sarjan, joka ulottuu kaikkiin Suomen maakuntiin.

Keskustelutilaisuuksien alustava aikataulu on seuraava:

6.2. Tampere
7.2. Kokkola
8.2. Vaasa
11.2. Turku
15.2. Hämeenlinna
18.2. Rovaniemi
18.2. Mikkeli
25.2. Oulu
4.3. Kouvola
4.3. Jyväskylä
10.3. Uusimaa
17.3. Kajaani
17.3. Joensuu
18.3. Kuopio
Pori
Ahvenanmaa
Lahti
Lappeenranta
Porvoo
Seinäjoki

Tampereen tilaisuus 6.2.

Tampereen keskustelutilaisuus pidettiin keskiviikkona 6. helmikuuta kello 17.00–19.00 kaupunginkirjasto Metsossa, Pirkankatu 2. Siellä alustivat alivaltiosihteeri Helena Tuuri valtioneuvoston EU-sihteeristöstä, Euroopan parlamentin jäsen Piia-Noora Kauppi sekä johtaja, Jean Monnet -professori Esko Antola Centrum Balticum -keskuksesta.

Taustaa

Euroopan unionin jäsenmaat allekirjoittivat Lissabonin sopimuksen 13. joulukuuta 2007. Sen avulla pyritään yksinkertaistamaan ja selkeyttämään unionin päätöksentekoa vastaamaan laajentuneen unionin tarpeita. Sopimus on hyväksyttävä jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa maiden omien perustuslaillisten säännösten mukaisesti. Tavoitteena on, että sopimus astuu voimaan vuoden 2009 alussa. Irlanti tulee järjestämään sopimuksen hyväksymisestä kansanäänestyksen.

Lisätietoja:

Tarkemmat tiedot tilaisuuksista ja esiintyjistä löytyvät Eurooppatiedotuksen tapahtumakalenterista

Lissabonin sopimuksesta Eurooppatiedotuksen verkkosivuilla

Euroopan unionin perussopimusten uudistaminen, tietosivu 3/2007

  Lissabonin sopimus. Miten uudistussopimus muuttaa Euroopan unionia? -esite