Uutinen 26.3.2008

EMU:n 10-vuotisjuhlaraha valittu

Euroalueen maat laskevat vuoden 2009 alussa liikkeelle ulkoasultaan yhtenäisen kahden euron juhlakolikon talous- ja rahaliitto EMU:n perustamisen ja euron 10-vuotisjuhlan kunniaksi.

Juhlarahaäänestyksen voitti Kreikan keskuspankin muotoilijan George Stemapouloksen suunnittelema kolikko (kuva: Euroopan komissio)

Voittajakolikko muistuttaa euron ja talous- ja rahaliiton kehityksen taustalla olevasta pitkästä kaupankäynnin historiasta. Primitiivinen kuvio kuvastaa sen varhaisinta vaihetta, esihistoriallista vaihdantataloutta. Juhlarahalla halutaan kuvastaa myös euroa viimeisimpänä vaiheena Euroopan talouden yhdentymisen pitkässä historiassa.

Juhlarahaa lyödään noin 90 miljoonaa kappaletta. Juhlarahat ovat aina kahden euron kolikoita ja niitä voidaan käyttää tavallisten kolikoiden tavoin koko euroalueella, vaikka ne ovat usein myös kiinnostavia keräilykohteita. Ensimmäinen juhlaraha lyötiin viime vuonna EY:n perustamissopimuksen eli Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi ja tämä vasta valittu on vasta toinen euroalueen yhteinen juhlaraha.

Talous- ja rahapolitiikasta vastaava komissaari Joaquín Almunia luovutti arvonnan päävoiton Michael Milewskille

EU-maiden asukkaat saivat valita juhlarahan äänestämällä. Äänestyksessä annettiin yhteensä 141 675 ääntä, joista voittanut ehdotus sai 41.48 prosenttia. Äänestäneiden kesken arvottiin eurokolikoiden keräilysarja. Sen voitti puolalainen Michael Milewski.

Lisätietoja

Äänestystulokset.

Lisätietoa eurokolikoista