Uutinen 30.4.2008

EU antoi myönteisen viestin Serbialle vaalien alla

Euroopan unioni allekirjoitti vakaus- ja assosiaatiosopimuksen eli SAA-sopimuksen Serbian kanssa 29. huhtikuuta. "Ratkaisu petaa Serbialle tien kohti EU-jäsenyyttä ja EU-perhettä, johon maa kuuluu. Lisäksi EU osoitti, että se pystyy tekemään päätöksiä tiukassa paikassa", tyytyväinen ulkoministeri Alexander Stubb sanoi Luxemburgissa pidetyn yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvoston kokouksen jälkeen.

Sopimuksella luodaan vahva pohja EU:n ja Serbian väliselle yhteistyölle. Neuvoston kokouksessa Suomea edustivat ulkoministeri Alexander Stubb ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Ulkoministeri Stubb oli saavutettuun tulokseen erittäin tyytyväinen.

"Ratkaisu petaa Serbialle tien kohti EU-jäsenyyttä ja EU-perhettä, johon maa kuuluu. Lisäksi EU osoitti, että se pystyy tekemään päätöksiä tiukassa paikassa", Stubb sanoi Luxemburgissa.

Serbian puolesta sopimuksen allekirjoitti presidentti Boris Tadic. EU:n puolesta allekirjoittajina olivat kaikki jäsenmaat. Sopimuksella EU antaa myönteisen viestin Serbian lähentymiselle kohti unionia. Serbialle on annettu lupaus EU:n jäsenyydestä kun maa täyttää jäsenyyden ehdot.

EU tukee Serbian eurooppalaista suuntausta useilla tavoilla. Erityisesti halutaan vahvistaa EU:n ja Serbian välisiä kontakteja ja helpottaa kansalaisten liikkumista viisumihelpotuksilla. Serbiassa järjestetään 11. toukokuuta parlamenttivaalit ja kunnallisvaalit.

Venäjän suhteen varovaista optimismia

Ulkoministerit kävivät myös pitkän keskustelun siitä, voiko EU aloittaa neuvottelut Venäjän kanssa uudesta sopimuksesta. Varsinaista EU:n neuvottelumandaattia ei ole vielä vahvistettu, mutta Stubb on edistymisen osalta luottavainen.

"Olemme entistä lähempänä ratkaisua siitä, että neuvottelut Venäjän kanssa voidaan aloittaa. Olen varovaisen optimistinen sen suhteen, että neuvottelut avaavat uuden kauden EU:n ja Venäjän suhteissa kesäkuun lopulla", Stubb sanoi.

EU:n ja Venäjän välinen huippukokous pidetään kesäkuun lopulla Hanti-Mansijskissa Venäjällä.

Lisätietoja: poliittisen osaston päällikkö Pilvi-Sisko Vierros, ulkoministeriö, puh.  040 721 1705