Uutinen 9.5.2008

Eurooppa-päivän pääjuhlaa vietetään Hämeenlinnassa

Eurooppa-päivää juhlitaan 9. toukokuuta Euroopan yhdentymisen käynnistäneen Schumanin julistuksen kunniaksi. Eurooppatiedotus on mukana päivän tapahtumissa eri puolilla Suomea.

Eurooppa-päivän juhlintaa Helsingin Esplanadin puistossa. Kuva: Eurooppatiedotus

Eurooppa-päivää on vietetty Euroopan unioniin kuuluvissa maissa ja monissa muissa Euroopan maissa vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna Eurooppa-päivän teemana on kulttuurienvälinen vuoropuhelu.

Eurooppa-päivän viettäminen pohjautuu Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin 9. toukokuuta 1950 lausumiin Euroopan yhteisön syntysanoihin. Tuolloin Ranskan hallitus ehdotti "koko Ranskan ja Saksan hiili- ja terästuotannon asettamista yhteisen korkean viranomaisen alaisuuteen, järjestöön, joka on avoin muidenkin Euroopan maiden osallistumiselle".

Vuoden 2008 Eurooppa-päivän juliste.

Tästä Schumanin julistuksena tunnetusta ehdotuksesta alkoi Euroopan yhdentymiskehitys, ja tämän pohjalta luotiin nykyinen Euroopan unioni. Nykyään Eurooppa-päivä symboloi Euroopan unionia yhdessä unionin lipun, hymnin, tunnuslauseen ja yheisen rahayksikön kanssa.

Suomessa Eurooppa-päivän valtakunnallinen päätapahtuma pidetään tänä vuonna Hämeenlinnassa.

Lisätietoja Eurooppa-päivän tapahtumista löytyy muun muassa Eurooppalaisen Suomen sivuilta ja Eurooppatiedotuksen kalenterista.

Eurooppa-päivän tapahtumat Hämeenlinnassa 9.5.

Schumanin julistus

Eurooppa-päivästä Europa-portaalissa

Sisäasiainministeriö suosittaa liputusta Eurooppa-päivänä 9.5.