Uutinen 26.5.2008

Nuoret keskustelivat vilkkaasti pääministerin kanssa EU:sta

Pääministeri Matti Vanhanen keskusteli EU:sta lukiolaisten kanssa.Pääministeri Matti Vanhanen keskusteli torstaina nuorten ja median kanssa EU-asioista ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen järjestämässä tilaisuudessa, jossa julkaistiin EU-opetusta tukevaa oppimateriaalia. Paikalla oli 65 lukiolaista, joiden kysymykset pääministerille polveilivat Turkin ihmisoikeustilanteesta Itämeren suojeluun. Moni koululainen ilmoitti tähtäävänsä tulevaisuudessa EU-tehtäviin.

Lukiolaisten kysymykset pääministerille osoittivat nuorten perehtyneen hyvin EU:n keskeisiin kysymyksiin. Kysymykset koskettivat niin Turkin ihmisoikeustilannetta kuin Itämeren suojelua. Mieltä askarrutti myös, miten hallitus aikoo nostaa nuorten kiinnostusta Euroopan parlamentin vaaleihin tai mitkä ovat EU:n tärkeimmät tulevaisuuden haasteet. Pääministeri korosti, että on tärkeää lähestyä EU:ta arkipäivän esimerkkien kautta, jotta ymmärretään, mitä EU on tuonut mukanaan.

Tilaisuudessa katseltiin viisiosaisen videosarjan Pelikenttänä EU ensimmäinen osa, joka käsitteli liikkuvuutta EU:ssa. Aihe kirvoitti pääministerin tiedustelemaan lukiolaisilta, kuinka monella on aikomus suunnata Eurooppaan opintojen jälkeen. Noin puolet nosti kätensä.

EU-opetuksen tueksi suunniteltu Eurooppatiedotuksen Pelikenttänä EU -videosarja johdattaa katsojan matkalle EU-kansalaisten arkeen. Samalla opitaan EU:n toimialoista, instituutioista ja päätöksenteosta. EU:n pelikentällä liikutaan ja yritetään vapaasti, vahvistetaan kuluttajan oikeuksia, torjutaan ilmastonmuutosta ja tuetaan jäsenehdokkaiden demokratisoitumista.

Tilaisuudessa julkistettiin myös Eurooppatiedotuksen verkkosivuilla toimiva EU-peli, joka perustuu lukion EU-kurssimateriaaleihin ja koostuu kolmesta eri tasoisesta kysymyssarjasta. Pelin tavoitteena on toimia opetuksen elävöittäjänä.