Uutinen 26.5.2008

Pelikenttänä EU

Eurooppatiedotus julkaisi EU-aiheisen dvd:n ja EU-verkkopelin erityisesti koulujen käyttöön. Pelikenttänä EU -dvd:ssä käsitellään seuraavia teemoja: vapaa liikkuvuus, sisämarkkinat, kemikaalit ja Euroopan parlamentti, ilmastonmuutos, EU:n laajeneminen. EU-verkkopeli perustuu lukion EU-kurssien oppimateriaaliin ja koostuu kolmesta eri vaikeusasteesta.

PMIvanhanen_ETTilaisuuteen kutsutuilla lukiolaisella oli mahdollisuus kysellä pääministeriltä ajankohtaisista EU-aiheista. Nuoria kiinnosti muun muassa Turkin EU-jäsenyys ja EU:n tulevaisuuden haasteet. Kuva:UM.

Eurooppatiedotus julkaisi tällä viikolla Tarinatalon tuottaman EU-aiheisen dvd-sarjan koulujen käyttöön.  "Pelikenttänä EU" -sarjan julkaisutilaisuudessa pääministeri Matti Vanhanen oli lukiolaisten haastateltavana. Keskustelun pohjaksi katseltiin viisiosaisen uuden sarjan ensimmäinen jakso vapaan liikkuvuuden merkityksestä ja siitä kuinka nuori porilaisinsinööri reissaa töihin Dubliniin.

Vapaa liikkuminen on Euroopan ydin

Puolet ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuriosastolle kokoontuneista lukiolaisista suunnittelee jossain vaiheessa lähtevänsä opiskelemaan ulkomaille. Pääministeri Vanhanen pitikin nykyisiä lukiolaisia ensimmäisenä aidosti globaalina sukupolvena, jolle liikkuminen on itsestäänselvää.

Pääministerin mielestä vapaa liikkuvuus on yksi tärkeimmistä ja konkreettisimmista Euroopan yhdentymisen ansioista. Hän muisteli omaa lukioaikaansa, jolloin esimerkiksi  neuvostoaikaiseen Viroon matkustaminen oli hyvin monimutkaista ja vaatii monia muodollisuuksia kuten viisumin  ja kutsukirjeen. Nykyisin, Viron liityttyä Schengen-alueeseen,  voi vaikkapa veneellä käydä naapurimaassa ilman sen kummempia muodollisuuksia. Pääministeri piti erittäin tärkeänä konkreettisten EU-asioiden esilläpitoa; EU:sta olisi hyvä keskustella arkipäivän esimerkkien pohjalta.

Nuoret mukaan EU-keskusteluun

Pojat pelaaLukiolaiset testasivat innokkaasti Eu-tietojaan ja rohkeimmat uskaltautuivatkin suoraan pelin mestari-tasolle. Kuva: UM.

Dvd -sarjan toimittaja Kirsi Crowley kertoi haastellisinta olleen löytää luonteva ja ymmärrettävä tapa kertoa EU:sta. Miten saada nuoret kiinnostumaan? Miten välttää EU-munkkilatina?

Kaikkia koskettavista EU-teemoista kerrotaan sarjassa sähäkän leikkauksen ja nuoren juontajan avulla. Haastateltavien joukosta löytyy niin komissaari Olli Rehn, Irlannin integraatioministeri, kuin Irlantiin työskentelemään lähtenyt porilainen insinööri tai turkkilainen opiskelija. "EU:n toiminnalla on yhteys meihin kaikkiin. Siksi on tärkeää, että myös nuoret osallistuvat EU-keskusteluun. Se ei saa olla vain poliitikkojen tai EU-professorien yksinoikeus!" Crowley tiivisti.

Lukiolaisia kiinnosti Turkin EU-jäsenyys

Lukiolaisia kiinnosti erityisesti Turkin mahdollinen EU-jäsenyys. Erityisen huolissaan nuoret olivat Turkin ihmisoikeustilanteesta. Pääministeri muistutti Turkin kehittyvän koko ajan. Hän huomautti myös, ettei Turkkia oteta jäseneksi ennen kuin kaikki jäsenyyskriteerit täyttyvät. Suomi ei halua määritellä Euroopan maantieteellisiä rajoja; tärkeintä on EU:n jäsenyyskriteerien täyttäminen.

Pääministeri piti myös tärkeänä sitä, että kaikki Balkanin maat saataisiin EU-jäseniksi jossain vaiheessa. Se on ainut keino vakauttaa alue pysyvästi.

Katso Pelikenttänä EU -sarja verkkoversiona.

EU-tietoja testattiin innokkaasti

Testaa Eurooppatiedotuksen uutta EU-verkkopeliä!

EU-verkkopeli perustuu lukioiden Eurooppa -kurssien oppimateriaalina käytettyjen kirjojen aineistoon. Peli ei vaadi kirjautumista ja on helppokäyttöinen. Se on tarkoitettu erityisesti elävöittämään opetusta.  Peli koostuu kolmesta eri tasoisesta Eurooppaa ja Euroopan unionina käsittelevästä kysymyspatteristosta: noviisi-, kisälli- ja mestaritasosta.

Niin Pelikenttänä EU -sarja kuin EU-verkkopelikin soveltuvat myös kaikille EU:sta kiinnostuneille.  Pelin on Eurooppatiedotukselle suunnitellut Älypää Oy, jonka käsialaa on myös suosittu EU-trivia.

Koulut ja oppilaitokset voivat tilata tai noutaa maksuttoman Pelikenttänä EU -dvd:n Eurooppatiedotuksen maakunnallisista aluepalveluista.