Uutinen 27.5.2008

EU aloittaa neuvottelut uudesta yhteistyöstä Venäjän kanssa

Tiedote 180/2008
27.5.2008

Euroopan unioni on hyväksynyt valtuudet, joiden pohjalta Venäjän kanssa aloitetaan neuvottelut uudesta yhteistyösopimuksesta. Asiasta päätettiin EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvostossa Brysselissä maanantaina. Suomea kokouksessa edustivat ulkoministeri Alexander Stubb, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen sekä puolustusministeri Jyri Häkämies.

Neuvottelujen aloittaminen on tarkoitus sopia EU:n ja Venäjän huippukokouksessa, joka järjestetään Hanti-Mansiiskissa Venäjällä 26.-27. kesäkuuta. Tavoitteena on kattava perussopimus, joka määrittelee EU:n ja Venäjän yhteistyön osa-alueet.

Yhteistyön pohjana on tällä hetkellä Euroopan unionin ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimus, niin sanottu PCA-sopimus, joka tuli voimaan 1997. Vuonna 2006 osapuolet totesivat, että PCA:n tilalle tarvitaan uusi muuttuneita olosuhteita ja strategisen kumppanuuden tarpeita paremmin vastaava sopimus.

Uusi perussopimus ja Venäjän mahdollinen WTO-jäsenyys avaisivat tietä vapaakauppaneuvottelujen aloittamiselle. Tämä parantaisi kaupan ja investointien edellytyksiä osapuolten kesken.

Venäjä on EU:n kolmanneksi suurin kauppakumppani Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen, ja EU on Venäjän suurin kauppakumppani. Strateginen kumppanuus korostuu erityisesti energiasektorilla. EU:n tuomasta kaasusta yli 40 prosenttia ja öljystä yli 30 prosenttia tulee Venäjältä.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Antti Vänskä, Venäjä-yksikkö, puh. 09 1605 5616