Uutinen 5.6.2008

Euroopan kemikaalivirasto vihittiin virallisesti toimintaan

ECHAKemikaalivirasto toimii työeläkevakuutusyhtiö Varman talossa Helsingin Annankadulla. Kuva: Euroopan Komissio

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vihki Euroopan kemikaalivirasto ECHAn (European Chemicals Agency) virallisesti 3. kesäkuuta 2008. Toimintansa virasto aloitti Helsingissä 1.6.2007. Kemikaalivirasto on yksi suurimmista EU-virastoista ja työllistää kolmivuotisen sisäänajovaiheen jälkeen 400-500 ihmistä.

Kemikaaliviraston tehtävänä on antaa teknistä ja tieteellistä tukea kemikaalivalvontaa koskevan REACH-asetuksen toimeenpanossa valmistajille, maahantuojille sekä jäsenmaiden viranomaisille. REACH, jota on luonnehdittu maailman kunnianhimoisimmaksi kemikaalilainsäädännöksi edellyttää arviolta 30 000 kemikaalin rekisteröintiä. Viraston pääasiallinen tehtävä on siis hallinnoida kemikaalien käyttöön liittyviä riskejä, huomioiden kuluttajien turvallisuus ja terveys sekä ympäristönäkökulmat.

Virasto hallinnoi rekisteröinti- ja evaluointiprosessia, laatii suosituksia kemikaalien riskien vähentämiseksi ja hoitaa riskienhallintaa lupajärjestelmän avulla. Kemikaalivirasto on yksi harvoista EU-virastoista, jolla on oikeus tehdä teollisuutta sitovia päätöksiä. Teollisuudella on vastuu todistaa aineet vaarattomiksi.

Viraston pääjohtaja on belgialainen Geert Dancet, joka on toiminut REACH-yksikön päällikkönä Euroopan komission yritystoimintapääosastolla. Virkakausi kestää viisi vuotta ja siihen voidaan valita sama henkilö kerran uudelleen.

barroso_vanhanen Barroso keskusteli Vanhasen kanssa muun muassa Lissabonin sopimuksen toimeenpanosta, ilmasto- ja energia-asioista, EU:n Itämeri-strategiasta sekä EU-Venäjä suhteista. Kuvassa myös Helsingin pormestari Jussi Pajunen. Kuva: Euroopan Komissio

Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vihki Euroopan kemikaaliviraston virallisesti toimintaa 3. kesäkuuta. Barroso tapasi vierailullaan presidentti Tarja Halosen ja pääministeri Matti Vanhasen sekä eduskunnan puhemies Sauli Niinistön.

 Virallisen vihkimisen jälkeen kemikaalivirasto keskittyy intensiivisesti esirekisteröintihakemusten käsittelyn lisäksi rekisteröintijärjestelmän kehittämiseen, henkilöstön rekrytointiin ja tietotekniikkajärjestelmän parantamiseen.

Lisätietoja:

Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) verkkosivut

Kemikaalivirasto Euroopan komission rekrytointisivuilla ja avoimet työpaikat (englanniksi)

REACH-asetus

Suomen ympäristökeskuksen REACH-sivut

REACH-tietoa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla

REACH-neuvontapalvelu

Euroopan kemikaalivirasto (valtioneuvoston verkkosivut)