Uutinen 13.6.2008

EU-ministerit valmistelevat kesäkuun Eurooppa-neuvostoa ja keskustelevat Länsi-Balkanista sekä Iranista

Valtioneuvoston viestintäyksikkö
Ulkoasiainministeriö

Tiedote 181/2008
13.6.2008

EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvosto kokoontuu maanantaina 16. kesäkuuta Luxemburgissa. Kokouksen pääaihe on kesäkuun Eurooppa-neuvoston valmistelu. Suomesta kokoukseen osallistuvat ulkoministeri Alexander Stubb sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Puheenjohtajavaltio Slovenia esittelee 19. ja 20. kesäkuuta järjestettävän Eurooppa-neuvoston päätelmäluonnoksen. Eurooppa-neuvostossa on tarkoitus käydä sisältökeskustelu Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanon valmistelusta. Esillä ovat muun muassa sopimuksen ratifiointitilanne, kiertävän puheenjohtajan rooli sekä sopimuksen myötä perustettava ulkosuhdepalvelu. Eurooppa-neuvoston asialistalla ovat lisäksi elintarvikkeiden ja öljyn korkeat hinnat sekä oikeus-, sisä- ja ulkosuhdeaiheita.

Ulkoministerit keskustelevat Kosovon, Serbian ja entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian tilanteesta. Kosovon uusi perustuslaki tulee voimaan kokousta edeltävänä sunnuntaina 15. kesäkuuta. Myös Serbian ja entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian tilanne vaalien jälkeen on esillä. Neuvoston kokouksen yhteydessä allekirjoitetaan EU:n ja Bosnia-Hertsegovinan vakautus- ja assosiaatiosopimus.

Neuvostossa on esillä Iranin ydinohjelma. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n uusimman raportin mukaan Iran jatkaa uraanin rikastamista vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia. EU:n korkean edustajan Javier Solanan on tarkoitus vierailla Iranissa ennen neuvoston kokousta ja antaa Iranille EU3+3-maiden ryhmän Ranskan, Saksan, Britannian, Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen uudistettu yhteistyötarjous.

Asialistalla on katsaus Sudanin tilanteeseen. Käsiteltävänä on erityisesti Sudanin yhteistyöhaluttomuus kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa. Aiheesta keskustelemaan on kutsuttu rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Luis Moreno Ocampo. Lisäksi esillä on katsaus Suurten järvien alueen rauhanprosesseihin Kongon demokraattisessa tasavallassa, Ruandassa, Burundissa sekä Ugandassa.

Ministerit keskustelevat lisäksi Kiinasta Tiibetin tilanteen ja toukokuussa tapahtuneiden maanjäristysten pelastus- ja avustustöiden kannalta. Muita ulkosuhdeaiheita ovat Lähi-idän ja Burma/Myanmarin tilanne sekä WTO:n Dohan kauppaneuvottelukierros.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Jari Luoto, valtioneuvoston EU-sihteeristö, p. (09) 1602 2180 ja lähetystöneuvos Anne Huhtamäki, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 6097 tai 040 546 0456