Uutinen 25.6.2008

Euroopan unionin ja Välimeren maat huippukokoukseen Pariisiin

Valtioneuvoston viestintäyksikkö

Tiedote 193/2008
25.6.2008

Euroopan unionin ja Välimeren maiden huippukokous järjestetään Pariisissa sunnuntaina 13. heinäkuuta. Kokouksen järjestää heinäkuussa EU-puheenjohtajana aloittava Ranska. Pariisiin on kutsuttu EU-jäsenmaat, Barcelonan prosessiin osallistuvat 12 kumppanimaata sekä Libya, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina, Montenegro ja Monaco. Suomea kokouksessa edustavat tasavallan presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Huippukokous alkaa täysistunnolla, jossa on tarkoitus hyväksyä julkilausuma EU-jäsenvaltioiden ja Välimeren alueen maiden yhteistyön tiivistämisestä. Täysistuntoa seuraa valtion- tai hallitusten päämiesten illallinen.

Nykyinen Euro-Välimeri-yhteistyö perustuu vuonna 1995 Barcelonassa käynnistetylle prosessille, joka tähtää Välimeren alueen rauhan, vakauden ja vaurauden edistämiseen poliittisella vuoropuhelulla sekä talous- ja kulttuurisuhteiden tiivistämisellä.

Suomi tukee EU:n ja Välimeren maiden suhteiden kehittämistä. On tärkeää, että kaikki EU-maat voivat osallistua siihen tasavertaisina kumppaneina. Suomi on osallistunut alusta alkaen aktiivisesti Barcelonan prosessiin ja sen kehittämiseen.

Lisätietoja: ulkoasiainneuvos Risto Veltheim, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 6031 tai 040 748 2697