Uutinen 21.7.2008

Erasmus Mundus -ohjelma pyrkii houkuttelemaan parhaat ulkomaiset opiskelijat ja opettajat Eurooppaan

Erasmus RotterdamilainenKuva: Euroopan komissio

Erasmus -vaihto-ohjelmasta inspiroitunut maailmanlaajuinen Erasmus Mundus -ohjelma pyrkii parantamaan eurooppalaisten yliopistojen opetuksen tasoa ja houkuttelemaan parhaat ulkomaiset opiskelijat Eurooppaan tarjoamalla korkealaatuisia tutkintoja eurooppalaisten yliopistojen yhteenliittymissä.

Vuonna 2004 syntynyt Erasmus Mundus -ohjelma kannustaa eurooppalaisia opiskelijaliikkuvuuteen ja akateemiseen vaihtoon kumppanimaissa ympäri maailmaa sekä edistää EU:n ja kolmansien maiden yhteistyötä korkeakoulutuksen saralla. Eurooppalaiset päättäjät ja korkeakoulut ovat ideasta innostuneita, sillä ohjelma vastaa hyvin eurooppalaisen korkeakoulutuksen haasteisiin. Eurooppalaista korkeakoulutusta pyritään yhdenmukaistamaan ja tekemään maailmanlaajuisesti houkuttelevammaksi.

Erasmus Munduksen tavoitteena on luoda yhteiset, vähintään kolmen maan yliopistossa suoritettavat maisteri- ja tohtoritutkinnot. Tarkoituksena on edistää korkeakouluopiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopistoväen vaihtoa ja yhteistyötä.

Ohjelma pyrkii tekemään EU:n houkuttelevaksi vaihtoehdoksi niille kolmansien maiden opiskelijoille, jotka tavallisesti suuntaisivat Yhdysvaltoihin. Euroopan parlamentti on ehdottanut EU:n jäsenmaille erityistä viisumia Erasmus Mundus -stipendiaateille sekä taloudellista tukea: 21 000 euroa vuoden, 42 000 kahden vuoden opinto-ohjelmiin.

Euroopan Parlamentti painottaa, että tavoitteena ei ole aivovuodon organisointi, vaan nousevien maiden tulevien sukupolvien kouluttaminen. Parlamentti ottaa syksyllä kantaa Erasmus Munduksen toiseen vaiheeseen.

ERASMUS-ohjelma (englanniksi European Action Scheme for the Mobility of University Students) on perustettu vuonna 1987 ja on osa Euroopan unionin Elinikäisen oppimisen ohjelmaa vuosille 2007-2013. Se luo toiminnan puitteet Euroopan komissionin aloitteesta ylemmän tason opiskelulle. 90 prosenttia Euroopan korkeakouluista on mukana Erasmus -ohjelmassa.

Suomi kiinnostaa vaihto-opiskelijoita

Erasmus MundusKuva: Euroopan komissio

Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO:n mukaan Suomeen saapuvien vaihto-opiskelijoiden määrä ylitti lähtevien määrän ensimmäistä kertaa viime vuonna. Suomalaisiin korkeakouluihin saapui yhteensä 8 415 ulkomaalaista vaihto-opiskelijaa tai harjoittelijaa vuonna 2007. Kasvua edelliseen vuoteen oli 224 henkilön verran. Suomalaisista korkeakouluista lähti vaihtoon 8 232 opiskelijaa. Aikaisemmin vaihto-oppilasvirta on kulkenut enemmän Suomesta poispäin. Suomalaisista vaihto-opiskelijoista suurin osa, 69%, lähtee johonkin Euroopan maahan, mutta Aasian maat ovat lisäämässä suosiotaan. Suomeen suuntauvat opiskelijat ovat pääasiallisesti Euroopasta, peräti 86% tulee Euroopan maista. Aasian maista tulee jatkuvasti yhä enemmän opiskelijoita Suomeen. Suurin osa vaihto-opiskelijoista saapuu Suomeen Erasmus-ohjelman rahoituksella.

Lisätietoja:

Erasmus Mundus -ohjelman esittely Euroopan komission sivuilla (englanniksi)

Erasmus -ohjelmasta Cimo:n sivuilla

Maailma edessäsi: Erasmus Mundus 2.0, Euroopan parlamentin tiedote 1.7.2008