Uutinen 18.8.2008

Nuorten avustajien työ Euroopan parlamentissa on intensiivistä ja antoisaa

Täysistuntoäänestys (Kuva: Euroopan parlamentti)Täysistuntoäänestys (Kuva: Euroopan parlamentti)

Mitä pitääkään sisällään Euroopan parlamentin jäsenen eli mepin avustajan työ? Kolme avustajaa kertoo työstään ja sen hienoista ja huonoista puolista.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 785 parlamentin jäsentä eli meppiä. Mepeillä on puolestaan avustajia yli 4000. Osa avustajista työskentelee parlamentin jäsenten kotimaissa ja osa Euroopan parlamentissa Brysselissä.

Suomalaismeppejä on yhteensä 14 ja ruotsalaisia 19. Heidän avustajansa pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa. Ruotsalais- ja suomalaisavustajat kertovat ystävystyvänsä helposti etenkin muiden pohjoismaalaisten kanssa.

Satu Hassin avustajana työskentelevä Ulriikka Aarnio, 33, on avustajakonkari. Hän on työskennellyt parlamentissa jo kuuden vuoden ajan. Andreas Hernandi, 33, joka avustaa ruotsalaista Lena Ekiä, on avustajaiässä varhaisnuori, koska hänen pestinsä alkoi noin vuosi sitten. Kiti Vihavainen, 25, on taas aloittanut työnsä avustajana aivan vastikään. Hän työskentelee Sirpa Pietikäiselle.

Tapasimme Brysselissä työskenteleviä meppien avustajia kuullaksemme minkälaista avustajan työ on ja mikä auttaa jaksamaan pitkiä työpäiviä ja tiivistä työtahtia.

Tyttöystävä ja EU houkuttelivat Andreaksen töihin Brysseliin

Andreas HernandiAndreas työn touhussa toimistossaan, jonka hän jakaa toisen avustajan kanssa. (Kuva: Eurooppatiedotus)

Suoraan seesteisestä Skellefteåsta Brysseliin noin vuosi sitten singahtanut Andreas Hernandi ei joutunut kulttuurishokin kouriin vilkkaassa Brysselissä. "Asuin Brysselissä jo aiemmin ja tämä oli minulle tuttu ja rakas kaupunki."

Itse asiassa edellinen asuinpaikka Skellefteå oli eksoottinen paikka jo Brysseliin tottuneelle ruotsalaisnuorukaiselle. EU-kansalaistiedotustyötä Skellefteåssa tehnyt Andreas koki edellisen työnsä rakentavaksi Brysselissä työskentelyä varten: "Miten haasteellista olikaan selittää västerbottenilaisille miten EU:hun liittyviä päätöksiä tehdään "kaukana" Tukholmassa, saati sitten Brysselissä!"

Brysseliin Andreaksen veti EU-työympäristöäkin enemmän tyttöystävä, mutta myös työ on erittäin mieluisaa.

"Saan seurata ilmasto- ja energia-asioiden käsittelyä läheltä. Lena Ek, jolle työskentelen, on valiokuntansa lausunnon valmistelija koskien EU:n ilmasto- ja energiapakettia. Se on todella mielenkiintoista."

Mepin avustajan työtehtäviin kuuluu niin toimiston pyörittäminen, matkojen varaus kuin valmisteilla oleviin asioihin perehtyminen ja tiedon pureskelukin. Haasteellisimpia työtehtäviä on esimerkiksi parlamentin jäsenten briiffaus vaikkapa koskien tulevia äänestyksiä. Työn skaala on laaja ja tekemistä riittää.

"Työn haittapuolia on se, ettei asioihin ehdi perehtyä. Pitää keskittyä nopeasti, vähän ja kaikkeen. Onneksi saan syventyä ilmasto- ja energia-asioihin nyt hieman paremmin", toteaa Andreas.

Kiti pelästyi aluksi lippu- ja lappusotaa, mutta pian alkoi luistaa

Kiti VihavainenKiti pitää joskus kahvitauon parlamentin "Mikki Hiiri -kahvilassa". Kahvilan lempinimi tulee Kitin mukaan tuolien muodosta. (Kuva: Eurooppatiedotus)

Joensuusta kotoisin oleva kansainvälistä politiikkaa opiskeleva Kiti Vihavainen yllättyi pian avustajapestinsä alettua. "Tulin vuoden 2008 alussa Alexander Stubbin avustajaksi ja pian huomasinkin olevani Sirpa Pietikäisen avustaja kun Stubb siirtyi toisiin tehtäviin." Stubb aloitti työn Suomen ulkoministerinä huhtikuussa 2008 ja Sirpa Pietikäinen siirtyi hänen tilalleen Euroopan parlamenttiin. Kiti jatkoi näin Pietikäisen avustajana.

"En ehtinyt edes ihmetellä mitä tapahtui, kun piti nopeasti saada uuden mepin hallinnolliset asiat kuntoon. Aikamoinen lippu- ja lappusota silloin vallitsi", puuskahtaa Kiti. "Välillä mietityttää, jäiköhän joku paperi nyt lähettämättä jonnekin."

Kiti koki jonkinasteisen kulttuurishokin muuttaessaan Berliinistä Hongkongin kautta Brysseliin. "Täällä on niin huono palvelu ravintoloissa ja Brysselin kaupunki ei ole kotoisa", Kiti valittelee. "Mutta onneksi parlamentissa ihmiset ovat ystävällisiä. Sain heti kavereita."

Suurin osa Kitin ajasta menee hallintoon liittyvien asioiden hoitamisessa. "Sähköpostia, sitä tulee uskomattoman paljon!" Mielenkiintoisinta Kitistä on toimittaa taustoja raportteihin ja taustoittaa kolumneja. "Kuinka kauan täällä aion olla töissä ja mitä seuraavaksi, siihen en tiedä vastausta. En ole yksinkertaisesti ehtinyt ajatella tulevaa."

Ulriikka haluaa olla siellä missä tapahtuu

Ulriikka AarnioUlriikan mielestä parlamentissa työskentelee rentoa porukkaa. Kuudessa vuodessa ovat tulleet tutuiksi niin parlamentin käytävät kuin pysyvä henkilökuntakin. (Kuva: Eurooppatiedotus)

Pitkän uran Euroopan parlamentissa tehnyt Ulriikka Aarnio pysyy talossa, koska hänelle tärkeä aihe on nyt kuumaakin kuumempi. "Ilmastonmuutos on nyt se ainoa puheenaihe. Olen saanut seurata EU-maiden reaktioita pitkään täällä Brysselissä. Vielä pari vuotta sitten ilmastonmuutoksen hidastamisesta ei paljoa puhuttu!"

Ympäristöhallintoa ammattikorkeakoulussa opiskellut Ulriikka aloitti työn Euroopan parlamentissa Heidi Hautalan avustajana vuonna 2002.

"Olin asunut jo aiemmin Brysselissä, osasin ranskaa ja olin kiinnostunut ympäristöasioista", Ulriikka perustelee päätymistään avustajaksi. Hän avusti myös Uma Aaltosta, joka nousi Euroopan parlamenttiin Heidi Hautalan siirryttyä Suomen eduskuntaan.

"Työni on nyt todella mielenkiintoista juuri ilmastopolitiikkaan liittyen. Satu Hassi, jota avustan, tekee parlamentin mietinnön EU:n ilmasto- ja energiapaketin vastuujaosta. Kyseessä on tärkeä asia", painottaa Ulriikka.

"Töitä täällä kyllä joutuu tekemään, mutta koska aiheiden mielenkiintoisuus motivoi, työmäärä ei haittaa. Lisäksi jos osaa ennakoida ja arvailla minkä kulman takaa seuraava ongelma ilmestyy niin voi silottaa sekä omaa että parlamentin jäsenten tietä." Ulriikka pitääkin ennakointitaitoa yhtenä mepin avustajan tärkeimpänä ominaisuutena, ahkeruuden lisäksi.

Sekä Andreas, Kiti että Ulriikka arvostavat työnsä kansainvälisyyttä ja sitä, että saa perehtyä jännittäviin ja ajankohtaisiin asioihin. "Parlamentin kansainvälinen meininki on hienoa. Monenlaista puhetta riittää niin, ettei itsekään aina ymmärrä miten homma sujuu", sanoo Kiti ja toivoo, että oppisi työssään yhä enemmän monikansallisesta päätöksenteosta.

Pitkien työpäivien aikana ei ainakaan ehdi tylsistyä

Työtahti parlamentissa on nopea ja luja. Yleensä avustajat kiiruhtavat työpaikalle yhdeksäksi eivätkä poistu parlamentin juuri remontoidusta rakennuksesta ennen puolta kahdeksaa illalla. Iltatilaisuudet ja vierailuryhmät saattavat venyttää työpäivää työ-yöhön. Kahdeksan tunnin työpäivä paukkuu rikki melkein joka päivä.

"Työpäivät ovat pitkiä, mutta lomaa pidetään aina kuin vaan mahdollista", selittää Ulriikka jaksamistaan. "Kyllä tätä jaksaa, koska asiat ja eloisa työympäristö pitävät vireänä", Anders toteaa.

"Vaikka työajat ovat hankalat, työ on melko vapaata. Saan itse hoitaa asiat omalla tavallani ja se motivoi, samoin kuin mielenkiintoiset asiat", perustelee Ulriikka innostustaan työhönsä.

"Maanantai ja perjantai ovat aika leppoisia", toteaa Andreas. "Perjantaina ote alkaa hieman lipsua", virnistää Kiti.

"Toisaalta työn parhaimpia puolia on se, että koko ajan tapahtuu joka puolella. Koskaan ei ole tylsää!", hehkuttaa Anders.

"Tässä työssä tärkeitä ovat ennen kaikkea priorisointitaito ja suurpiirteisyys – asioita on niin paljon ja roskapostia riittää!", toteaa Ulriikka.

Teksti ja kuvat: Aluetiedottaja Kanerva Kuisma, Satakunnan Eurooppatiedotus