Uutinen 5.9.2008

EU-maat yksimielisiä Georgian tilanteesta

Vanhanen RasmussenPääministeri Matti Vanhanen ja Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen Brysselin huippukokouksessa 1.9.2008. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

EU-puheenjohtajamaa Ranska järjesti ylimääräisen Eurooppa-neuvoston kokouksen Brysselissä 1.9.2008. Kokous käsitteli Georgian tilannetta sekä EU:n ja Venäjän suhteita. Erityisesti keskusteltiin Georgian humanitaarisesta tilanteesta. EU-maat pääsivät nopeasti yksimielisyyteen toimenpiteistä. Kaikki EU-maat painottivat, että Venäjän on noudatettava 12. elokuuta 2008 tehtyä Venäjän ja Georgian välistä tulitaukosopimusta, ja että kuusikohtaisen sopimuksen on toteuduttava kokonaan. Tulitaukosopimus neuvoteltiin EU:n välityksellä. Sopimus edellyttää tulitauon lisäksi kansainvälisten neuvottelujen aloittamista ja osapuolten vetäytymistä kriisiä edeltäneisiin asemiin.

EU:n johtajat ovat tyytyväisiä siihen, että EU:ssa pystytään vastaamaan kriiseihin yhdellä äänellä, nopeasti ja tehokkaasti. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Matti Vanhanen ulkoministeri Alexander Stubbin avustamana. Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistui kokoukseen sen käsitellessä hänen toimivaltaansa kuuluvia asioita.

Euroopan unionin ja Venäjän suhteen uudelleenarviointi

Georgian kriisi vaikuttaa EU:n ja Venäjän välisiin suhteisiin. Ulkoministeri Alexander Stubb totesi huippukokouksen jälkeen, että paradoksaalisesti Georgian kriisi on yhdistänyt EU:n Venäjä-kantoja. Molemmilta äärilaidoilta ollaan tultu keskemmälle. Unionin jäsenmailla oli ennen huippukokousta erilaisia Venäjä-näkemyksiä. Esimerkiksi Baltian maat, Puola, Iso-Britannia ja Ruotsi antoivat julkisuudessa kovia kannanottoja ja/tai esittivät Venäjän eristämistä. Osa jäsenmaista puolusti keskusteluyhteyden säilyttämistä ja EU-Venäjä-suhteen tärkeyttä. EU:n päämiehet päättivät yhdessä, että Georgian tapahtumat osoittavat tarpeen selvittää Euroopan energiansaannille uusia lähteitä ja reittejä. "EU:n on arvioitava uudelleen suhteensa Venäjään", tiivisti Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, presidentti Nicolas Sarkozy, matkustaa Moskovaan 8. syyskuuta seuranaan Euroopan komission puheenjohtaja Manuel Barroso sekä korkea ulkoedustaja Javier Solana vaatimaan Venäjää noudattamaan Georgian rauhansuunnitelmaa kaikilta osin. Kumppanuussopimusneuvotteluja koskevia kokouksia lykätään, kunnes joukkojen vetäytyminen 7. elokuuta 2008 edeltäneisiin asemiin on toteutettu. EU seuraa noudattaako Venäjä sopimusta, ja arvioi tilanteen uudelleen Nizzan huippukokouksessa 14. marraskuuta 2008.

EU:n tuki Georgialle ja muille alueen maille

Kriisialueelle on jo lähetetty EU:n asiantuntijaryhmä arvioimaan humanitaarisen avun tarvetta. Lähiaikoina alueelle matkustaa myös siviilitarkkailijoita valvomaan tulitaukosopimuksen noudattamista. EU osallistuu Georgian humanitaariseen tilanteen parantamiseen: EU:n humanitaarista apua koordinoiva ECHO on luvannut Georgiaan 6 miljoonaa euroa ja jäsenmaat tämän lisäksi yhteensä 10 miljoonaa euroa. Suomi on luvannut humanitaarista apua miljoonaan euroon asti.

Lisätietoja:

Brysselin Eurooppa-neuvoston ylimääräinen kokous 1. syyskuuta 2008 – Puheenjohtajan päätelmät

Suomi toivoo EU:n yhtenäistä näkemystä Georgian kriisiin – Valtioneuvoston tiedote 29.8.2008