Uutinen 18.9.2008

EU lähettää 200 tarkkailijaa Georgiaan

YAUN 15.9.2008 Kuva: Euroopan unionin neuvostoEU on sitoutunut Georgian kriisin ratkaisemiseen. Unioni lähettää Georgiaan asiantuntijoita ja taloudellista apua. (Kuva: Euroopan unionin neuvosto)

Euroopan unioni toteuttaa noin 200 hengen vahvuisen siviilikriisinhallinnan tarkkailuoperaation Georgiassa. Tarkkailijoiden on määrä olla Georgiassa 1. lokakuuta mennessä. "Tämä on yksi EU:n historian nopeimmin käynnistyvistä operaatioista", ulkoministeri Alexander Stubb sanoi Brysselissä.

Jäsenmaiden ulkoministerit vahvistivat operaation käynnistämisen 15. syyskuuta EU:n yleisten asioiden ja ulkosuhteiden neuvoston kokouksessa Brysselissä. Tarkkailuoperaatio on seurausta EU:n välityksellä neuvoteltua Venäjän ja Georgian kuusikohtaista tulitaukosopimusta. EU on ilmoittanut olevansa sitoutunut Georgian kriisin ratkaisemiseen.

Tavoitteena on lähettää Georgiaan kymmenen suomalaista poliisitoimen ja ihmisoikeuksien asiantuntijaa. Eniten tarkkailijoita lähettävät Ranska, Italia ja Saksa. Lähes kaikki jäsenmaat ovat ilmoittaneet voivansa lähettää asiantuntijoitaan Georgiaan. Tarkkailijoiden joukko koostuu muun muassa poliiseista sekä oikeuslaitoksen ja ihmisoikeuskysymysten asiantuntijoista. Ranskalainen Pierre Morel on nimitetty EU:n erityisedustajaksi Georgian kriisissä. Morel on EU:n erityisedustaja Keski-Aasiassa.

Operaation rahoitus tulee jäsenmailta ja EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan budjetista. Jäsenmaat vastaavat pitkälti lähetettävien asiantuntijoiden kuluista. Operaation menot koostuvat muun muassa henkilöstökuluista, matkoista, hallinnosta ja muista juoksevista kuluista.

Euroopan komissio kaavailee 500 miljoonan euron avustusta vuosille 2008-2010 Georgian jälleenrakentamiseen ja talouden elvyttämiseen. Aiheesta neuvotellaan Euroopan komissio johdolla Brysselissä 14.10.

Lisätietoja:

Euroopan unionin neuvoston päätelmät (englanniksi): Council Conclusions on Georgia External Relations Council meeting in Brussels, 15 and 16 September 2008

EU-maat yksimielisiä Georgian tilanteesta – Ylimääräinen Eurooppa-neuvoston kokous 1.9.2008